Коледа по чешки

eva.bg 12 December 2019

За чехите времето по Коледа винаги е било специално, дори във времената на соца. Те я посрещат задължително с шаран на трапезата, а първите подаръци за децата идват още с торбата на Свети Никола. В дните на голямото чудене "какво да купя за под елхата", Чешкият център в София идва на помощ с малка, но качествена селекция от подаръци, които няма къде другаде да намерите.

Чешкото стъкло и кристал са световноизвестни, те са украсявали домовете на короновани особи. По-малко известен у нас е чешкият гранат. Това е скъпоценен камък с малък размер, с цвят на огън, с фантастична прозрачност и твърдост. Наричат го камък на любовта и страстта, приписват му и други вълшебни качества - придава смелост и увереност, възобновява силата и жизнената енергия, съхранява приятелството, помага срещу униние, влияе положително на сърцето и кръвообращението. Големи почитатели на чешкия гранат са били императорите Рудолф Втори и Мария Терезия, в днешно време бижута с чешки гранати притежават Елизабет Втора, принц Чарлз, Мишел Обама... Единствените оригинални чешки гранати са с марката Granat Turnov и една малка колекция бижута на марката също може да бъде открита в Чешкия център. Дизайнът е нежен, с отчетлив винтидж ефект. 

За децата са чашите с прочутото Къртиче и симпатичните мукавени миникуфарчета - за закуска, цветни моливи и всевъзможни съкровища. Има и красиви ръчноизработени стъклени играчки за елха, както и колекционерски фигурки от стъкло на Preciosa.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР