Мечтите оживяват

Елка Влаховска 07 December 2019

Снимка: Александър Новоселски

Апартаментът D-1 на около 200 квадратни метра дава усещането за къща извън града – цветна, жива и с душа. Наред с комфорта на обитаването се долавя и нюансът, който прави живота по-радостен – атмосферата на креативност и свобода. Тук въображението триумфира – в комбинацията на цветове и текстури, в оригиналните решения и проекти, които дори и много трудни за изпълнение, намират реализация.Интериорът пленява окото като завършена картина, в която всеки щрих е намерил точното място, а композицията е перфектна.

Когато собствениците – семейство с две деца, канят Миглена Стумбова да огледа новозакупения апартамент на партерния етаж в нов комплекс, две неща са очевидни – прекрасният голям двор с чудна гледка към Витоша и недоброто разпределение на помещенията вътре. Противно на всякаква логика, спалните са изнесени в светлата част на апартамента, а дневната зона и кухнята са недобре осветени.

Първото решение на дизайнера е да „обърне“ тази схема и естествено започва мащабно преустройство, в резултат на което всичко си идва на правилното място. Холът, трапезарията и кухнята с острова и бар плота са обединени в хармонично пространство с излаз към зеления двор с барбекюто, родителската спалня е изнесена в по-тъмната част, защото за зона нощ не е необходима пряка и силна светлина, а към нея има обособен кът, който по желание може да се използва като работен или като зона за релакс, четене или усамотение.

По проект е изработена огромна стъклена портална врата, която да може да се отваря напълно, за да проникват въздухът и дневната светлина през хола в това помещение. „Собственичката на апартамента ми сподели идеята си за синя кухня, разказва Миглена Стумбова. – И аз се зарадвах, защото смятам, че ако умело съчетаеш цветовете, това дава собствен характер на дома. Харесвам интериори в бяло, черно и дърво, но това не кореспондира точно с моя вътрешен артистизъм. Синята кухня „повика“ дизайнерските червени столове в трапезарията, лампите, както и цвета на въздухоотвода. За да стои хармонично в интериора синята кухня, трябваше да се завърши цветната композиция.“

Сега семейството най-много обича да се събира в дневната част, спазва се и модерната традиция кухнята да е открита и всички да се забавляват да участват в готвенето.  
Интересно е решена банята към родителската спалня, която е с душ кабина за двама души. В нея има два душа отстрани и голяма пита по средата, така че сутрин, когато бързат да излязат за работа, да не се питат кой ще е първи. 



В началото собствениците залагат на т.нар. индустриален дизайн с присъствието на тухла, метал и дърво. Изискването е спазено по много креативен начин, така че интериорът да не изглежда суров или строг, а в него да има мекота и уют, игра с цветовете, интериорни закачки, артистични решения.

Откриваме присъствието на метала в кухнята, етажерката над бар плота, вратите, а масивното дърво се откроява ярко в красивата трапезарна маса и плота на острова. Индустриалните лампи също са препратка към този стил. Визията се омекотява от умело подбрания текстил и органичните форми на дизайнерския диван в холния кът. Всичко е обединено в хармонична композиция и палитра, а различните текстури и цветове намират синхрон помежду си.  

Най-трудното решение е било за детската стая. След дълги обсъждания и споделяне на мечти се стига до темата за пътешествията. Тъй като малкото момче, което ще я обитава, е обсебено от света на колите, за легло е избран  емблематичният миниван от 50-те години на миналия век, който загатва за свободното движение и живот сред природата, за пътешествията и неочакваните приключения, които те очакват по пътя.

„Това решение беше въодушевяващо, но ни навлече доста трудности – споделя Миглена Стумбова. – Трябваше да произведем сами този емблематичен ван в оригинална пропорция и мащаб 2:1 – от скицата до изработването на шасито и отделните части, които са сглобени и монтирани на място в стаята. Вратите са метални със заключващ механизъм като на истински автомобил, колата е с автобоя, с клаксон и светещи фарове, аварийни, багажник, който се отваря, има кормило и огледало за обратно виждане. Самото легло е на мястото на куфарите отгоре, а в минивана детето може да играе, като отпред има широка седалка, съвсем като при истинските автомобили. Усилията обаче си струваха и когато до три през нощта монтирахме леглото, чувствахме, че нещата се случват и всичко ще бъде наред.

В този интериор не минавах по лесния път – казва Стумбова. – Но когато клиентите ми позволят да дам сърце и душа, не пестя усилията си, така че да стане хубаво.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР