Микроблейдинг - всичко, което трябва да знаем

Попитахме Ева Серева, собственик на ES beauty & make up studio

eva.bg 17 February 2020

Ева Серева е професионален гримьор, експерт преподавател по Миглопластика и Mикроблейдинг. През 2011г. създава ES Studio - място, често определяно от клиенти като оазис на красотата. В студиото работят професионалисти, предлагащи редица процедури за лице и тяло, извършвани с високотехнологични машини и професионална козметика.

Ева Серева е една от първите, които завършват световноизвестната школа за Микроблейдинг - Phibrows през 2015г. в Белград, обучавана лично от Бранко Бабич. По-късно, като награда за високия й професионализъм, получава и титлата Royal Artist. През 2018г. се специализира и в техниката PhiRemoval, където отново за отличните си резултати получава титлата Senior Technician.

Студиото й е официален вносител и дистрибутор на продуктите на Phibrows за България, както и организатор на международните обучения на марката. През 2016г. създава Expert Supreme - бранд, предлагащ професионални, иноватативни продукти в сферата на миглопластиката. В продължение на няколко години Expert Supreme става една от най-търсените и желани марки в бранша, символ на безупречно качество.

2017 е годината, в която основава ES Academy. Академия, в която професионалисти и начинаещи могат да развиват и усъвършенстват своите умения в миглопластиката и микроблейдинга. До момента Академията й може да се похвали с голяма част завършили и успешно реализирани студенти, работещи както в страната, така и в чужбина.

Доколко е важен изборът на мастило и какво трябва да се има предвид (дълготрайност, натуралност)?

Пигментът всъщност се оказва един от най-важните и отговорни избори при направата на каквато и да е микропигментация. След като веднъж е имплантиран, на практика той остава в кожата за цял живот. Затова е изключително важно, както специалистите така и дамите, които се подлагат на тази процедура, да са добре информирани. На пазара има разнообразие от пигменти на различни компании, но не всички са с високо качество. Това, което е необходимо да се търси, са пигменти създадени на глицеринова основа. Те трябва да са хипоалергенни и да не съдържат тежки метали. Европейският контрол за качество е доста строг, затова най-добре е да са произведени в Европа. Хубавото е, че има и такива компании, които непрекъснато следят за качеството и развитието на пигментите в кожата, като усъвършенстват и подобряват съставките на продуктите си ежегодно.

Как определяте какъв да е цветът?

Целта на микроблейдинга е да бъде с максимално естествен краен резултат. Това автоматично налага определянето му да е съобразено с пигмента на естествените ни косъмчета по веждите. В случай на липса на такива, се взимат под внимание цвета на кожата и косата. 

Какво трябва да знаят жените, преди да отидат на микроблейдинг?

Тази процедура не се препоръчва при хора, страдащи от диабет, хормонални или кожни проблеми като себореен дерматит, кератоза, не е препоръчителна при бременност или при кърмещи дами.

Абсолютно противопоказна е за тези, които ежедневно приемат медикаменти разреждащи кръвта, както и при хора, склонни да образуват келоидни белези. В случай на алергични реакции към козметични продукти, бои за коси или други, е желателно да се направи тест за алергия към пигментите, с които се извършва процедурата.

След като тези противопоказания са уточнени, може спокойно да се пристъпи към процедурата, която, тук ми се иска сериозно да подчертая - за да бъде извършена качествено, отнема минимум 2 часа!

В деня на процедерата се попълва информирано съгласие – декларация, където се отбелязва здравословното състояние към момента. Едва тогава се пристъпва към внимателно и прецизно измерване и изрисуване формата на веждите. Това отнема време, тъй като в 80% от случаите при веждите има асиметрия, която трябва да бъде правилно коригирана преди имплантирането на пигмента.

След одобряването на формата, посредством стерилни, еднократни инструменти се извършва и самата процедура. При правилна техника и достатъчен опит от страна на специалиста, болката е минимална. Голяма част от дамите я сравняват с тази, която усещаме при скубане на вежди.

Трайността на микроблейдинга е индивидуална, тъй като тя зависи най-вече от качеството на кожата. В общия случай, при нормална до суха кожа, отражението на пигмента, което остава във времето, е около година и половина до две. При мазната и проблемна кожа, резултатът е по-краткотраен. За да се поддържа красивата им форма, при този тип кожа е необходимо освежаване между 6 и 8 месец.

Какви грешки най-често се допускат от специалистите по микроблейдинг?

Обученията за вече практикуващи специалисти, които предлагаме в ЕS Academy ми дават основание да забелязвам, че голяма част от колегите, допускат няколко основни грешки. Ако трябва да ги степенувам по важност, първата е неправилната техника при имплантиране на пигмента.

Определянето на правилната форма, както и недобрата информираност на клиента за послегрижа, също са често допускани грешки. Именно на тези пропуски обръщаме специално внимание в обученията си, защото те са в основата за дълготраен и качествен микроблейдинг. 

От какво зависи изборът на форма на веждите?

Най-вече от морфологията на лицето. От разстоянието между очите, големината на челото, основата на носа. Правилното измерване и съобразяване с индивидуалната форма на лицето е много важно.

Често се случва да идват при нас със снимка на знаменитост и да желаят точно определена форма. За щастие, успяваме да постигнем правилния баланс между мечтаните вежди и перфектната форма за съответния тип структура на лицето.

Идвали ли са при вас жени, които са искали да преправите неуспешен резултат от микроблейдинг?

За съжаление, все по-често се случва да имаме подобни случаи. Ако старият резултат е достатъчно изсветлял, успешно успяваме да коригираме и подобрим както формата, така и цялостното състояние на веждите. В случай, че е наскоро направен или има перманентен грим с остаряла форма/некачествен пигмент, то тогава микроблейдингът е безсилен. За щастие, вече има решение и за тези случаи.

Голяма популярност набира новата процедура, която предлагаме в студиотоPhiRemoval. Това е ръчен, не лазерен метод за отстраняване на стар и нежелан пигмент от кожата на лицето или тялото. Най-голямото предимство тук е, че пигментът се извежда на повърхността на кожата, не остава в нея, като след заздравяването на третирания участък (5/7 дни) тя остава гладка и без наранявания. Необходими са няколко процедури, за да бъде премахнат ненужният пигмент напълно. Броят на процедурите е относителен и строго индивидуален. Той зависи от много фактори – от количеството стар пигмент, от качеството му, и най-вече от времето на имплантиране в кожата. Ако пигмента е на около година, са необходими около две/три процедури, при перманент на повече от 10 години, качественият резултат изисква и повече процедури.

Вие самата къде сте учили?

През 2015г, завърших обучение за микроблейдинг към световноизвестната академия на Бранко Бабич - PhiAcademy. Лидер в бранша за едни от най-добрите обучения, както и в производство на висококачествени материали в перманентната и бюти индустрия. 

Какви други процедури предлага студиото ви?

Освен микроблейдинг и PhiRemoval, предлагаме и миглопластика, професионален грим, лазерна епилация, маникюр, педикюр, както и всякакви процедури и подмладяващи терапии за лице.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР