Спомен за Варна от бъдещето

Варна изглежда различно от времето на моята младост, но именно това прави завръщането там толкова вълнуващо. Хотел-галерия Графит е моето сигурно убежище в забързания град, с гледка към спомените от детството ми, но с обещание за динамично и красиво бъдеще

Поля Александрова 02 December 2019

Почитател съм на града. И на градската култура. Във всичките й измерения. Обичам мегаполисите, заради изненадите, които носят, но харесвам и малките градове – заради скрития им уют, който само местните жители могат да ти разкрият. Пътувам често – по бизнес и за удоволствие. За мен е важно, преди всяко пътуване, да съм подготвена с подробности за дестинацията, за да мога да разпределя най-точно времето си. Обикновено имам делови срещи с партньори или събития, свързани с представяне на нови продукти, които заемат голяма част от времето ми през деня. Но винаги си оставям малко свободни часове и за себе си.

Харесвам дизайна и съвременното изкуство и винаги се опитвам да ги открия в местата, до които пътувам – под формата на музеи за съвременно изкуство, бианалета, малки алтернативни галерии, в които можеш да видиш работата и вдъхновенията на локални артисти. Магазини за винтидж дрехи и мебели, за винилови плочи и дизайнерски аксесоари за дома, артистични ателиета, фермерски пазари, книжарници, уютни кафенета със собствен стил и усмихнати хора в тях.

Често пътувам до Варна – любима дестинация е за мен, и не само защото е градът, в който съм родена и отраснала. Тук е семейството ми, тук са старите ми приятели, но и голяма част от изброените по-горе неща. Спомените ми за мястото са свързани с тийнейджърските ми години и времето ми като млад възрастен, в първия случай с неформалните ни сбирки пред Фестивалния комплекс, където слушахме нова музика и карахме ролери, а във втория – когато се раждаха първите частни медии, с помощта на които разказвахме красивите истории на пробуждащия се след дълъг сън град.

Като представител на компания, чиито списания разказват за градска култура, изкуство, мода, гурме и дизайн, често общувам с хора от Варна, които с действията си определят атмосферата на града. Обичам срещите с тях, тъй като ме зареждат с идеи за нови истории, които да разкажем на страниците си. Работата ме е запознавала с артисти, музиканти, художници, млади модни дизайнери и стилисти, необходими с таланта си на многобройните събития от културния афиш, които се случват там целогодишно и поддържат духа, както на варненци, така и на всички случайни или не гости на града.

Когато съм във Варна отсядам винаги и задължително в Хотел-галерия Графит, тъй като това място се вписва по уникален начин в градската среда и се слива органично с нея. Разположен в сърцето на града, на пешеходно разстояние от Морската градина и плажната алея, на половин километър от Градската художествена галерия и Археологическия музей, в непосредствена близост до важните бизнес и административни сгради, както и до всички останали неща, които биха могли да развълнуват един модерен човек, Графит представлява смесена концепция за отдих и креативна свобода. Особено подходящ е за бизнес пътуване, тъй като те поставя в центъра на събитията, а в същото време ти предлага усещане за интимност, докато новините се случват буквално в краката ти.

Многопластовата интериорна концепция, разгърната на четири етажа (етаж Честър, етаж Карачи, Другият етаж и етаж 4 елемента), е причината за усещането за уникалност, което изпитвам всеки път, когато пристигам в Графит. Точно четирима са и архитектите, запечатали вдъхновението си в този уникален проект - всеки със своя ексклузивен стил и изпълнение.

Завръщането в Графит всеки следващ път е различно – от една страна подплатено със строгия, но изискан уют на Честърфийлд, от друга – подправено в червени и тюркоазени нюанси, след това погалено от минималистичния дух на черното и бялото, и не на последно място – помилвано от духа на природата, който присъства във всички елементи от интериора на хотела. Като че ли всеки път стъпвам там за първи път.

Всъщност концепцията за четирите елемента е навсякъде – от ърбан кафето на приземния етаж, достъпно и от улицата и с интериор изцяло от дърво и зелена растителност, до релакс зоната на Графит, която представлява модерно уединение, съпроводено с възможности за физическо отпускане след активен ден – в басейна и фитнес залата на последния етаж, откъдето се разкрива гледка към покривите на тази част от града. Red Canapé е ресторантът на хотела, който предлага топ шеф меню в мултикултурен стил. Тайното съкровище на ресторанта е вътрешната зимна градина, която е още една възможност за уединение, с източни препратки в дизайна.

Но онова, което превръща хотела в истински жив организъм, участващ активно в ритъма на града е Галерия Графитпространство в минималистичен дизайн, което целогодишно приютява изложби и събития, от варненци за варненци, както и от гостуващи артисти от България и света, които добавят чар къмартистичния дух на Варна и допринасят за развитието на нейната културна среда. Прибавяме и възможността за организиране на бизнес и корпоративни събития, както в галерията, така и в конферентните зали, оформени в стила и дизайна на съответния хотелски етаж, пребиваването в които носи усещането за ексклузивност в градски условия.

Да, Варна изглежда различно от времето на моята младост, но именно това прави завръщането там толкова вълнуващо. Графит е моето сигурно убежище в забързания град, с гледка към спомените от детството ми, но с обещание за динамично и красиво бъдеще, в което интериор, екстериор и природа съжителстват в абсолютна хармония.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР