Стресът и кожата

Споровете за това кое се появява първо – стресът или възпалението на кожата –
са толкова христоматийни също като спора за кокошката и яйцето

Люба Вангелова 04 December 2019

Все по-често виждам красиви жени, чийто единствен видим недостатък е кожа далеч от идеалната. Несправeдливостта на живота е факт – зад възпаления и неравности се крият идеални черти, които обаче не са достатъчни, за да разкрият чара на лицето. Старанието да се прикрият несъвършенствата води до скриване и на красотата. Често тези проблеми с кожата провокират и депресивни състояния. Разговаряла съм със специалисти, които, оказва се, са на различни позиции по темата кое се появява първо: депресията или възпалението на кожата. Всъщност прави са и едните, и другите.

Научните изследвания го потвърждават: агресивната околна среда, психологическият натиск, замърсяването, хилядите ежедневни задачи – всичко това провокира ускоряване на процесите на стареене на физическо ниво.

Да започнем с това как кожата реагира на нервното напрежение. Всичко, което не ни убива, просто го прави по-бавно! Това твърдение е в пълна сила по отношение на стреса и влиянието му върху здравето и красотата ни. Силният стрес предизвиква физиологични реакции на ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата и имунната система, които на свой ред влияят на всички органи в човешкия организъм, в това число и на най-големия – кожата. Падането на имунитета провокира развитие на дерматози и възпалителни процеси. А хроничният стрес може да доведе до хормонален дисбаланс и повишено производство на кортизол. Резултатът за кожата може да бъде плачевен.

Разумно погледнато, налага се да отстраните източника на нервно напрежение, за да се справите и с неговите последствия. Но сами разбирате, че това е възможно само в един идеален свят. Затова, когато планирате да посетите дерматолог, не забравяйте да си запишете час за психолог и за ендокринолог.

Веднъж поели по пътя на лечението, ще се наложи да смените и козметиката, разбира се. Избирайте кремове и серуми, в чийто състав присъстват невропептиди, въздействащи на нервните окончания. Това ще помогне да намалите реактивността на кожата.

Последствията от стреса може да се проявят и във вид на спазми на мускулите, което провокира поява на бръчки. С тях лесно може да се справите с помощта на гимнастика за лице (плюс дисциплина) или със средствата на естетичната дерматология. Отделно можем да говорим за вещества, които оказват въздействие на периферната нервна система, като танин и таналбин. Те влияят на пропускливостта на стените на съдовете и отстраняват възпаленията по кожата.

Има още един момент, върху който акцентират много специалисти. Не си заслужава да се опитвате да решите проблема с помощта на козметика на хормонална основа. Да, този тип продукти достатъчно бързо ще ви помогнат да се справите с картината, но „реставрацията“ няма да е дълготрайна: докато причината не е отстранена, ситуацията ще се появява отново и отново.

Случва се и обратното, разбира се. Хормоналният дисбаланс (а той се случва не само при подрастващите) или нарушението на хранителния режим провокират възпаления по кожата. Отражението в огледалото не само не радва, а сериозно може да ви разстрои – тази ситуация провокира стрес, който плавно преминава в депресия. Добрата новина е, че в този случай можем да се справим лесно. Лекарят ще предприеме мерки за състоянието на кожата, диетологът ще ви посъветва какви промени да направите в начина си на хранене. За снемане на напрежението и вътрешно спокойствие препоръчително е да медитирате редовно. Всъщност медитацията е добре да присъства в живота ви, независимо от проблемите, които имате за решаване.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР