Марио Хосен - за колко изгрева разказва цигулката му

Лилия Илиева 16 November 2019

Номад, бохем и алхимик на петолинието, Марио Хосен е аристократ по душа, ерудиран ум, виртуозен музикант и увлекателен разказвач. Южен човек в сърцето си с дисциплина на северняк. 

Марио не само е виртуозен изпълнител на един от най-трудните технически класически италиански композитори - „цигуларя на дявола“ Николо Паганини, но се нарежда сред най-дорите му интерпретатори, а заедно с това е изследовател и редактор на цялостното му творчество и изпълнител на последните му открити манускрипти. Дебютира като солист на оркестър на осемгодишна възраст. Завършил е Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена с награда на австрийското Министерство на културата за високи творчески постижения и е стипендиант на Парижката консерватория. Концертира с най-известните световни оркестри. Носител е на много високи отличия. 

На 25 ноември в зала 1 на НДК предстои концертът му "Между два свята", който ще съчетае темперамента на музиката на Паганини с лиричността на Фредерик Шопен. На сцената ще му партнира швейцарският пианист Адриан Йотикер.

Диригент ще бъде директорът на Виенския симфоничен оркестър Кристиан Шулц. Обещават зрелищен спектакъл и световна премиера за творби на Паганини, които ще чуем в автентична версия наживо за първи път след тяхното оригинално изпълнение през XIX в.

Интервю с Марио Хосен четете в ноемврийския брой на EVA.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР