Меченца в рая

eva.bg 10 November 2019

Триптихът "Градината на мечетата" на Деян Петров

Раят, земята и адът, но населени с плюшени меченца – репликата на прочутия триптих на Йеронимус Бош „Градината на земните удоволствия” е на единия от финалистите на конкурса за българско съвременно изкуство „Мост 2019”, Деян Петров. Картината с доловим еко патос, наречена „Градината на мечетата”, представлява светещо табло, както и другата от същия автор – отново реплика на световноизвестна творба, „Сътворението на Адам” от Микеланджело. Изображенията на нея обаче напомнят пластинатите на Гюнтер фон Хагенс – мумифицирани по специален метод тела с видима структура на мускулите и сухожилията.

Иронията като белег на съвременността присъства и във висящата скулптура на Невена Екимова, наречена „Захар”. Тя е изработена от плъст и прежда и представлява двама влюбени в страстна прегръдка, напомнящи и на фунийка сладолед. Казва се „Захар”, защото влюбването се топи бързо като захарта или сладоледа, каза на откриването на изложбата Невена Петрова.

Останалите финалисти, също млади творци, са Хайди Ефрат – цветни експлозии на тема сърце, мисъл, Стоян Илев с експресивни портрети, и Николай Делиянев с оптични игри със закодирани в тях форми. Може да ги видите до 1 декември в софийската галерия "Оборище 5", а за колекционерите на съвременно изкуство е възможността да се сдобият с работи на обещаващи таланти.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР