13 въпроса към... Маргарита Доровска

eva.bg 20 October 2019

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата, с която списание EVA стартира своята онлайн рубрика „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. На eva.bg. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Ако все по-често попадате на информация за Дома на хумора и сатирата в Габрово, източникът най-вероятно е неговата директорка, една млада и неумолимо-неуморима професионалистка, единствената българка, завършила куриране на съвременно изкуство в Кралския колеж по изкуствата RCA в Лондон - Маргарита Доровска.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Аз съм от хората, за които се казва, че си носят сърцето на ръкава. Споделям мнението си открито. И винаги има нещо, което ме вълнува истински в момента – хора, места, неща, за които мога да говоря с целия си ентусиазъм. Душата си изливам пред най-близките си приятели. Мъжете слушат, доколкото могат, и ти предлагат решения – едно, две, пет. Обикновено все някое става. Жените обаче слушат истински, докато сама се разбереш и намериш твоето си решението.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Мълчанието, общо взето, не е моята игра, но има ситуации, филми, изкуство, след които каквото и да кажеш, ще е тъпо. В такива случаи е най-добре да помълчите заедно. Отвъд това, колкото и да съм разговорлива, в пазенето на тайни съм желязна.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

В разговори, съобщения, снимки – телефон, компютър, тефтер. От време на време, като умре някое устройство, нулирам. И светът не свършва.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Учих в математическа гимназия, бях част от отбора по математика и решаването на задачи ми доставяше истинско удоволствие. В десети клас осъзнах, че не се виждам като финансистка или IT. За архитектура нямах заложби, в пространството се губя. Но литературата и историята просто ги бях проспала и за кандидатстудентския изпит ми остана само един английски. Едничък, но добричък. С всички жетони на една карта, без план Б и с доза късмет записах културология в Софийския и това беше най-добрият завой, който съм правила. Оттам попаднах в център за медийни изкуства, където имах невероятни колеги, контакти, предизвикателства и огромна подкрепа.

Това беше отлична случайност. Изборът, който обаче съм отстоявала категорично, въпреки огромния натиск в колежа по изкуство да прекъсна, беше, че можеш да си абсолютно сериознa в намерението си да правиш кариера и едновременно с това да родиш и да отгледаш дете. Да се разхождаш с корем в галерията преди да си навършилa трийсет и пет, е като да си напишеш сама професионалния некролог. Това никой не го прави. Приложиха ми брутална преса, абсолютно неетично и против всякакви писани правила, защото RCA e училище за шампиони, което си гони рейтинга. Светът на изкуството далеч не е толкова либерален, колкото се опитва да изглежда. И да, можеш да имаш всичко едновременно, стига да си готова да платиш високата цена и да има хора, с които да я споделиш. Щетите бяха като при апокалипсис, но което си бях намислила, стана.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Същата и никоя друга.

Каква е вашата представа за щастието?

Разговор, гледка, топлината на друго същество. Когато светът е красив.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Премисляща. Упорстваща и дори агресивна за нещата, които наистина искам. Risk-averse (склонна съм да поемам риск).

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Артисти и дизайнери, куратори и арт критици, арт дилъри и колекционери.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Да знам кога да спра. Уморително е да оправяш неща, които си прецакала, а и понякога просто не се получава. И като общество се държим така наивно, сякаш можем да върнем назад глупостите, които правим.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Не може да е друга. И безусловно вярвам в любовта. Обичайте хората около вас такива, каквито са. Ако се опитате да ги промените, най-много да създадете хора, които вече не ви харесват. Тествано – боли и сама си си виновна.

За какво използвате парите си?

За пътешествия, приключения с приятели, вещи, които ми доставят удоволствие, включително дрехи и козметика. Нямам инвестиционни грижи.

С какво са свързани страховете ви?

Самотата. Панически ме плаши.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Синът ми, който държи да ми каже какво е сънувал или какво е измислил. Хората, с които работя. Голяма чаша вода на нощното шкафче и ароматът на кафе в кухнята.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР