Сърцето на Тоскана

Как едно австрийско семейство превърна бивша ферма за кози в съхранил духа и традициите на региона прекрасен имот

Елка Влаховска 08 October 2019

Снимка: Lupaia

Хайди и Кристофър Мюлер от Австрия дълги години търсят перфектното място в Тоскана, където да преместят бъдещия си съвместен живот. Уморени от корпоративния делник в затворени пространства, очаровани от италианската провинция, след няколко поредни години на ваканция в региона, те най-сетне откриват своето място – селски имот в сърцето на Тоскана.

Бившата ферма за отглеждане на кози, разположена върху живописен хълм, е изоставена отпреди повече от 40 години. Основите на постройките й датират пък от далечната 1622 г.  Петте каменни сгради са реставрирани с любов и уважение към местните италиански традиции. Там сега постоянно живее семейство Мюлер, като едновременно с това посреща гости от цял свят, които искат да споделят магията на тосканската природа и кулинария.  

Човек потъва сякаш в друго измерение на времето още от входа. Красивият старинен фенер от ковано желязо, окачен до централната порта, е чудесна находка, открита в хамбара. Възстановен е с много внимание до първоначалния си блясък и красота. Фенерите от ковано желязо са традиционни за региона, те омагьосват със своите ажурни форми и дават характер както на екстериорните, така и на интериорните пространства, затова в реставрираните къщи на семейство Мюлер окото може да види навсякъде окачени тези старинни носители на тосканските занаятчийски традиции.

Нищо не говори повече за тосканския стил от видимите греди на таваните. Те могат да бъдат от тъмно или от избелено дърво, но са задължителен елемент и колкото по-стари са, толкова въздействието им е по-силно. Кореспондират с подовете от масивно дърво, също характерни за традициите на обзавеждане в региона. Повечето хора смятат, че за дълбоката тосканска провинция са характерни подовете, покрити с керамични плочи, но това се отнася повече за домовете край Средиземноморието. Истинската Тоскана е „влюбена“ в дървото и камъка, като за щастие Мюлер успяват да открият и местни занаятчии, грижливо съхраняващи и претворяващи наученото от поколения преди тях.

Уважение към столетното местно наследство се открива и в замазките на стените. Ключовата дума тук е „текстура“. Цветът е бял или неутрален, но в мазилката винаги се откриват свободни релефни форми, които придават усещане за старина.  

Уникалният стил на помещенията се състои в комбинацията от стари структури с модерни удобства и красиви предмети на изкуството. Простотата на една дървена стълба например е съчетана с позлатената рамка на елегантното огледало до нея, а плътната дървена греда на камината, загатваща примитивността на отминали времена, влиза в елегантен дует с картината в пищна барокова рамка над нея. Смели съчетания на старинно и модерно се откриват навсякъде в помещенията, декорирани всяко със свой собствен характер, и това е дело на изключителната страст на Хайди Мюлер към италианския дизайн и неговите разнообразни проявления. Тя успява да спази един основен принцип в интериорните решения – цветовата палитра вътре да кореспондира с цветовете навън. Гледката към старинния град Монтепулчано разкрива красотата на средновековните каменни постройки с техните неутрални земни тонове, редиците кипариси, застанали сякаш на пост край лозята, сребристите отблясъци на маслиновите дървета над избелелите от яркото слънце треви.  

Тази мека палитра успокоява духа и вътре в отделните помещения, приканвайки към релакс и съзерцание и откроявайки още по-силно артистичните акценти в дома. В италианската провинциална традиция има и друга важна характеристика: терасите и вътрешните дворове са продължение на интериора, като пространствата вътре-вън плавно преливат едно в друго. В топлата Тоскана по-голямата част от деня се прекарва навън и това приятно настроение не бива да бъде прекъсвано с рязък преход към затворените помещения за нощувка.

Според Хайди Мюлер „когато търсите красота, нищо не може да бъде оставено на случайността, дори и най-малката подробност, защото това е мястото, където се крият оригиналността и творчеството. „Произведено в Италия“ винаги е било синоним на вкус и внимание към малките неща, дори в архитектурата и обзавеждането. То е свързано с неуморно майсторство, търпение и преданост, а   резултатите са способни да учудват със своята елегантност и практичност.“ Тя споделя мисълта на Леонардо да Винчи: „Детайлите правят съвършенството, а съвършенството не е подробност.“

Семейното имение на Хайди и Кристофър Мюлер Lupaia се намира в сърцето на Тоскана, в долината Val d’Orcia. Позицията е идеална за разглеждане на местните забележителности, като защитената от ЮНЕСКО Пиенца или красивия средновековен град Монтепулчано. Недалече е и град Сиена с великолепната катедрала, архитектурен шедьовър от 14. век, съхранил статуи на св. Петър и св. Павел, дело на Микеланджело, и с оригиналния си площад Кампо във формата на раковина. Наоколо са и прочутите изби, световноизвестни със своите червени вина от районите на Монтепулчано, Монталчино и Кианти. Повече на  www.lupaia.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР