Banksy и Брекзит

Елка Влаховска 06 October 2019

Снимка: Instagram

През първата седмица на октомври, когато в Лондон се провежда есененият панаир на съвременното изкуството Frize, инкогнито художникът Banksy също „отвори“ шоурум в града. Пространството е изпълнено с десетки негови произведения - от графити до картини и обекти.

Най-добре е да се посети през нощта“, написа художникът в инстаграм профила си. Това е закачка, защото в действителност вратите на магазина не са отворени, а творбите може да се видят единствено през витрината.

Скоро Banksy ще започне да продава по думите му "предмети за бита" онлайн, на сайта на новата си марка Gross Domestic Product (Брутен вътрешен продукт).

Магазинът на Banksy в Кройдън, Лондон, се появи в навечерието на дългоочаквания търг за съвременно изкуство на Сотбис, включващ картината на му Devolved Parliament.

Първоначалната й оценка варира между 1 и 2 милиона паунда, но на 3 октомври вечерта чукчето удари на 9,9 милиона паунда или около 12,1 милиона долара. С това Banksy, най-известният уличен артист в света, се присъедини към редиците на най-скъпо продаваните художници в света.

Картината е рисувана през 2009 г. и изобразява заседание на Камарата на общините със сериозно изглеждащи шимпанзета. Търгът на съвременно изкуство в Сотбис се провежда малко преди Великобритания да напусне Европейския съюз.

По-рано, на 27 септември, на търг на Кристис в Ню Йорк, 29 творби на Banksy се разпродадоха за рекордните 1 371 195 долара.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР