Хиляда и петстотин годишни птици

Голямата базилика в Пловдив възкръсна, след като е изоставена преди 11 века и сега птичите й мозайки са на път да се превърнат в европейска забележителност под егидата на ЮНЕСКО

Адриана Попова 28 September 2019

Снимка: Адриана Попова

Мозайките са разстлани на двете нива на нова сграда, която се издига точно до католическата катедрала в Пловдив, на мястото на най-голямата раннохристиянска базилика в България. Тя събирала хора до 10. век, когато се срутила при земетресение. Постепенно срутището се превърнало в некропол, после всичко било забравено. И когато преди няколко години разкопали мястото заради ремонт, никой не очаквал, че отдолу ще се открие подобно съкровище. Един върху друг, два пласта цветни мозайки изненадали с фантастичен визуален ритъм, в който участвали изображения на растения, плодове, геометрични фигури, съдове, кошници. Но най-красиви са птиците, символизиращи райските селения. Те са над 100 от общо 12 вида, сред тях фазани, токачки, патици, папагали, гъски, жерави и най-красивите от всички - пауните. За изобразяването им са използвани камъни от 9 породи в 40 цвята. Гледката, която се разкрива пред посетителите, е магична, предстои Голямата базилика да кандидатства за обект на ЮНЕСКО.

Преди 5 години Фондация "Америка за България" в сътрудничество с Пловдивската община започва проект за реставриране на мозайките и експонирането им в нова сграда, която е почти готова. Официалното й откриване ще бъде на 7 ноември. Специално внимание в нея е отделено на децата, които в интерактивен кът ще могат да подреждат мозайки и да влизат в ролята на археолози. Сред атракциите за всички възрасти ще бъдат очилата за добавена реалност, с които ще можем да влезем в някогашната базилика, да видим мозайките и колонадите й в пълния им блясък.

На първия етаж в сградата е поставена плоча в памет на стотиците хора, погребани тук между 10. и 14. век. Вероятно е добре да се сложи и още една плоча, на която с големи букви да пише - хора от 21. век, моля, не стъпвайте върху мозайките, пропуснете селфи, спасете птица.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР