От танцуващи токачки до пауни с разперени опашки

eva.bg 12 June 2019

Снимка: Адриана Попова

Пъстроцветно богатство - римски мозаечни подове, в които има над 100 медальона с различни видове птици – от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от гълъби близнаци до бъбриви папагали, са разкрити в новата стара забележителност на Пловдив, Голямата базилика. Мозайките са от 4.-6. век и подсказват за великолепието на някогашната базилика, построена на мястото на римски езически храм. Вероятно тя е била изоставена след земетресение, по-късно се превръща в дом на жители от Ранното Средновековие, а накрая и в християнско гробище.

На мястото още работят археолози, очаква се новият културен център на две нива, чиято конструкция вече се вижда над останките на базиликата (до Католическата църква), да бъде открит на 26 септември. Там ще можем да видим „птичите” мозайки, ще има и интерактивна детска зона на откритията, която да представя историята на базиликата по разбираем начин.

Посланици от 19 държави, сред които Франция, САЩ, Израел, Чехия, Испания, Австрия, Финландия, Албания, вчера отправиха пожеланията си за общо бъдеще, които ще бъдат гравирани до входа на културния център.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР