13 въпроса към... Мария Каракушева

eva.bg 21 September 2019

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата, с която списание EVA стартира своята нова онлайн рубрика „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. На eva.bg. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Мария Каракушева е композиторка и пианистка, създателка на проектите „Classic In The House by Maria Karakusheva“, „Classic In The Jazz“, „Grace on Air“ и „Концерт за две Марии и едно пиано“. След 29 активни години на сцената, тя с гордост представя проекта Hearteclipse Live! - мултимедиен спектакъл, който ще оживее за първи път пред публика на 30 октомври в столичния клуб Music Jam. Преди това обаче намери време да отговори на нашите 13 въпроса.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

С всички съм искрена, дори с непознати. Музиката от албума ми “Hearteclipse” е чисто сърдечно разкритие. Истинският артист няма тайни и неговото призвание е да споделя душата и емоциите си.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Композирането и свиренето на пиано са самотни процеси, в които прекарвам голяма част от времето си в мълчание. Златно време.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Моят дневник са партитурите. В тях записвам всички важни преживявания и този саундтрак е най-добрият начин да запазя спомените и да им придам нов живот.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Единственият сериозен кръстопът беше изборът дали да продължа обучението си като класически пианист в чужбина или да остана в България и да развия първия си crossover проект Classic In The House. Доверих се на сърцето си и избрах пътя по неотъпканата пътека на новатор. От тогава насам не съм спирала търсенията си като творец.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Бих избрала отново да съм музикант. Въпреки трудностите и предизвикателствата, това е една от най-важните и значими професии според мен. Музикантите имат огромна сила и ако я използват правилно, тя има много положително влияние над хората.

Каква е вашата представа за щастието?

Щастието се крие във всичко, стига да го изберем правилно и след това да не се отказваме от него. Пианото е моята първа любов и вече 29 години не се отказвам от него, а то в замяна ме прави щастлива.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Мечтател, постоянство, перфекционизъм.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Следвам приятели, музиканти, спортисти, инфлуенсъри, изобщо хора, които обогатяват всекидневието ми и носят добавена стойност.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Да уча бързо езици. Музиката е универсален език, но би било чудесно да владея още 4-5 езика.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Разбира се! Кучетата го доказват най-добре.

За какво използвате парите си?

За развитието ми като артист и музикант. Обичам да съм в крак с музикалните тенденции и да притежавам всякакви джаджи, с които да експериментирам.

С какво са свързани страховете ви?

С времето почти не ми останаха страхове. Може би единственото, с което искам да се преборя, е глупостта и простотията. Страхувам се да не превземат безвъзвратно обществото.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Същото, което ме кара вечер да не си лягам - музиката. Но сутрин ме буди и прекрасното ми куче Одри.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР