Чинг Ши: проститутка, пират, принцеса

Бивша проститутка, легендарната китайка е участвала в командването на 180 кораба със 70 000 мъже и е била една от най-богатите за времето си жени

Ваня Шекерова 08 October 2019

Мистрес Чинг, героинята от филма „Карибски пирати: На края на света“, е вдъхновена от историческата фигура на Чинг Ши

Снимка: imdb

Във филма на Дисни „Карибски пирати“ сред деветте главатари на морските разбойници се мярка и една жена – страховитата госпожа Ши. Тя е епизодична героиня там, но в историята на пиратството китайката Чинг Ши е единствената жена сред пиратите в началото на 19. век, при това страховит главатар на над 70 000 мъже. Името й карало дори и най-опитните капитани, плавали в Южнокитайско море, да усещат ледени тръпки. А императорът от династията Цин – да се опитва да я убие или да я подкупи да остави на мира търговския флот.

С размаха, с който управлява пиратската армада от около 2000 морски съда, Чинг Ши се превръща в една от най-богатите и известни жени не само в Азия, а и далеч зад пределите й. Тя е героиня в един от разказите на Хорхе Луис Борхес през 1935 г. в сборника „Всеобща история на безчестието“. Но не за това, че е грабила и плячкосвала, а защото е създала един вид кодекс на честта за пиратите и неспазването му се е наказвало със смърт. Особено в тази част от него, касаеща отношенията им с представителки на нежния пол. С две думи – тя е направила първия опит да се справи с насилието над жените и да защити тяхното достойнство.

Надеждните сведения за тази интригуваща личност не са много, но според историческите източници тя е родена през 1775 година в Югозападен Китай – в град Гуандун. В бедно и многочленно семейство, поради което, като повечето провинциални момичета, трябвало да си изкарва прехраната като

проститутка на плаващ бордей.

Вероятно клиентите й са били моряци. И пирати. Сигурно е заработвала добри пари, тъй като е била не само красива, а също така изобретателна и умна. И още по-вероятно е неведнъж да е получавала пристъпи на гадене не само от морска болест. На 26 години успяла да привлече вниманието не на друг, а на най-известния по това време пират Чжен И, който я откупил от бордея и се оженил за нея. С условието, което тя му поставила – да участва наравно с него и с другите мъже в акциите на пиратите.

Освен че усвоила уменията да върти меча и пиратската кука, бившата проститутка показала и качества на организатор и ръководител на морските битки. Така че много скоро съпругът й Чжен И я допуснал в командването на своята флота от около 180 кораба.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР