В покоите на Фаворитката

Елка Влаховска 23 September 2019

Ако искате да попаднете в атмосферата и декора на филма „Фаворитката“, който спечели куп престижни филмови награди и донесе Оскар за главна женска роля на актрисата Оливия Колман, можете да се отправите към имението Хатфийлд хаус със сграда дворец и великолепен парк.

Само на 34 км от Лондон, то отваря врати за посетители през пролетно-летния сезон. Построен в началото на 17. век от Робърт Сесил, първият граф Солсбъри, дворецът вече над 400 години е притежание на едноименния благороднически род.

Пищно украсени зали с картини, огромни гоблени, старинни мебели и оръжия, посрещат величествено многобройните гости на комплекса. Градините са омагьосващи – изглежда сякаш тревните площи, млечката, ралицата, маковете и маргаритите са израснали от само себе си, но това е деликатен образец на класическата представа за „английска градина“.
Мистично внушение има т.нар. лабиринт със зелените коридори от чемшир и тис, в които човек може да се загуби. Създаден е от лейди Солсбъри в края на миналия век. Гостите могат да се разходят също из овощната градина, градината с подправки, да изпият чаша чай и да се подкрепят със сладкиши в „Къщата на кочияша“.

Шепоти и интриги от различни сцени на „Фаворитката“ ще оживеят в съзнанието, обикаляйки коридорите и залите в двореца, които са отворени за посетители. В момента е аранжирана и изложба със сценичните костюми на главните героини, която сама по себе си е вълнуващо въвличане на въображението и сетивата в интригата на филма. Какво ще ви липсва ли? Единствено зайците.    

Хатфийлд хаус принадлежи към първокласните английски имения и често е декор за филмови продукции, сред които са „Влюбеният Шекспир“, „Златният век“, „Шерлок Холмс“, „Ана Каренина“, „Крал Лир“, „Хари Потър и даровете на смъртта“ и др.

Специалното предложение за този сезон е пакетът, включващ нощувка в прилежаща към имението къща, посрещане с просеко, богата английска закуска, посещение на изложбата с костюми и разходка из двореца и градините.

Повече информация – на http://www.hatfield-house.co.uk.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР