Капри, великолепният

Едва ли има друго място, което да е било фон на толкова звездни постове в социалните мрежи, колкото този италиански остров. Със статут на скъп подарък, Капри привлича звезди и трендсетъри от целия свят. Имената на луксозните яхти, закотвени в залива на Марина Пикола, подсказват за именитите му гости.

Любомир Василев 20 September 2019

Със своята грандиозна природа и елегантна атмосфера островът е бил любимо място още на древните римски императори, а след това и на целия европейски елит. Сигурно няма известна филмова звезда, певец или политик, който да не е бил тук и да не се е влюбил в този ослепителен рай.

Днес, както по времето на Хемингуей, Онасис и Малапарте (италиански писател, журналист и кинорежисьор, чиято вила на острова е обявена за паметник на архитектурата), „Пиаца Умберто“, наричана Ла Пиацета, при залез слънце се превръща в светски салон. В оживената му атмосфера хиляди гости са седнали по масите на гранд кафе Вуото (Vuotto) с чаша охладено бяло вино Lacryma Christi (Сълзите на Христос). От известната пиаца, символично сърце на острова, се простират алеи, облицовани с древни пастелносиви камъни, които те отвеждат до ексклузивните магазини на най-скъпите световни брандове, както и до тези, предлагащи ръчно изработени сандали, цветни ленени ризи и панталони, получили известност още през 60-те, когато Одри Хепбърн ги показва за първи път във филма „Закуска в Тифани“.  

Традиционната гастрономия на острова се основава на риба и пресни зеленчуци, оживени с екстра върджин зехтин. Макар проста, кухнята е фина комбинация на вкусове, останали от гърците и римляните до французите и испанците, владели острова.

През последните години храната се е променила, за да задоволи вкуса на богатите и претенциозни клиенти, но напоследък се наблюдава тенденция за връщане към традиционния вкус на старите рецепти, които са в основата на здравословния средиземноморски начин на хранене. За лимонените тайолини (вид паста) в менюто можете да вините французите, а когато пробвате цветовете на Италия със салата Капрезе с биволска моцарела, домати и босилек, трябва да знаете, че тя става популярна едва в началото на 20. век.

„Ил Ричо“ е ресторант с една звезда Мишлен, разположен върху скалите на Капри, с изглед към една от най-големите атракции на острова – Синята пещера. Той е истинска съкровищница от вкусове за ценителите на морските дарове и докато седите под сламения покрив на терасата и се наслаждавате на прекрасната гледка и на трафика от лодки, в чинията ви се изсипва истинско гастрономическо преживяване, сътворено от главния готвач Джовани Бавузо. Препоръчвам емблематичните тук спагети Читара с морски таралежи и панираните медальони от морска треска. Кулминацията на това средиземноморско угощение идва с посещение на „залата за изкушения“, където ви очаква богата селекция от местни сладкиши.

„Аурора“ е може би най-предпочитаният от мен ресторант на острова. Разположен в сърцето на Капри, семейният ресторант с прекрасен интериор и оживена тераса, със сребърни кани по масите, пълни със свежи цветя, вече второ поколение предлага така наречената кухня Капрезе с неаполитански корени. Тук освен домашно приготвените пасти и морските дарове може да опитате и специалитета на ресторанта – невероятната пица Аурора.

Във „Вила Верде“ стотиците снимки на звездни личности по стените ще ви направят съпричастни към историята на ресторанта. На няколко метра от централния площад, той предлага очарователен двор-градина с разцъфнал розмарин, а под свод от бугенвилия преминавате към величествената трапезария. Менюто може да се определи като крайбрежно италианско с варианти на средиземноморска кухня и с много добра селекция от карпачо и тартари. От основните ястия препоръчвам агнешко печено или пресни морски дарове с деликатна гарнитура от домати и песто.

„Да Паулино“ е може би един от най-красивите ресторанти, в които съм бил. Многократно публикуван в списания като Вог и Венити феър, разположен далеч от лудостта на Ла Пиацета, той притежава уникална градина с лимони, надвиснали над масите за хранене. По средата на ресторанта е разположен огромен бюфет, който дава възможност да се опитат и видят доста от традиционните ястия на острова, а за останалите влиза в действие ала карт менюто, където изборът е голям. Аз лично си поръчвам всеки път цяла бяла риба, без съмнение уловена точно днес.

„Тераца Брунела“ е на скала с изглед към Марина Пикола и към живописните скали Фаральони. Това е може би най-романтичният ресторант в Капри. Перфектното съчетание на рецептите тук е поверено на главния готвач Антонио Де Симоне, който изгражда уникално меню с основните местни продукти: морски дарове, равиоли, каперси, прясна риба, сезонен патладжан и сочни домати. С две ръце гласувам за Пачери ала Брунела – паста с два вида миди и скариди.

Слънцето, морето, добрата храна и дългите нощи не стигат, за да се насладим на великолепието на Капри, където всеки ден се раждат и умират по сто истории.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Il Riccio
Aurora
Villa Verde
Da Paolino
Terrazza Brunella

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР