Саня – китайската Флорида

50 километра плажове, над които бди състрадателен Бодхисатва

Елка Влаховска 25 August 2019

Когато през 2003 г. 53-ият финал на конкурса Мис Свят за първи път се провежда в Саня, най-южния град на тропическия остров Хайнан в Южнокитайско море, в града има само един хотел на международна верига. Шестнадесет години по-късно Саня е утвърден курорт с хотели на елитни световни брандове, прекрасни плажове и добре разработена инфраструктура. За тези години по примера на американците много от богатите китайски пенсионери от Севера избират да доживеят дните си на красиво и топло място и това ускорява бума на продажби на недвижими имоти, чиято стойност всяка година расте.

Славата на Саня като туристическа дестинация се свързва основно с чудесните плажове – цели 50 км брегова ивица, затова много китайци прекарват ваканцията си на това място. Китайските туристи са особено шумни, затова един европеец едва ли би се чувствал добре да споделя централния плаж с тълпата, но това не пречи на руснаците, които вече са окупирали острова.

Хората, търсещи почивка, се отправят към по-закътания и тих залив Ялонг, на близо 8 километра източно от града. Там са и луксозните хотели St.Regis и Ritz-Karlton.

Интересни за посещение са тропическите гори около града, в които има прокарани туристически пътеки със спиращи дъха гледки на водопади, красива флора и екзотична фауна. Историческият парк Бетел Нът пък предлага запознанство с местните жители и съхранените техни традиции и занаяти от столетия насам като строежа на дървени джонки (лодки) и тъкането на черги и наметала в изключително цветни десени.

Особено впечатляващ е будисткият комплекс в града, където се възвисява 108-метровата статуя на Авалокитешвара – велик Бодхисатва, наричан още „Любящите очи“, който въплъщава състраданието и съчувствието към всички живи същества. Смята се, че той е закрилник на Тибет, а Далай лама е негов посланик.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР