Гордън Рамзи специално за EVA
eva.bg 24 August 2019
В Нова Зеландия по следите на кулинарните традиции на маорите
Гордън Рамзи се вдъхновява за рецептата за хрупкав червен луциан, предоставена специално на EVA, при пътуването си в Лаос, където снима поредицата „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“. Премиерата на новия сериал на National Geographic е тази вечер, 24 август, от 21,55 часа. Световноизвестният шеф-готвач, страховитият перфекционист в кухнята, лошото момче на кулинарията, носителят на звезди „Мишлен“ поема на ново вълнуващо околосветско приключение. Той търси кулинарно вдъхновение от Перу и Лаос, през Мароко и Хаваи, до Аляска и Нова Зеландия.
Всяка съставка, която събира и всяко ястие, което опитва, го вдъхновяват за създаването на изцяло нова рецепта, представяща сърцето на дадената култура. В края на всеки епизод Рамзи тества новопридобитите си умения с легендарен готвач от региона, подготвяйки пиршество за местните хора. За Гордън Рамзи храната е врата към душата на хората.
Снимка: National Geographic - Ernesto Benavides
Започва с посещение в Свещената долина на Перу, където ще му се наложи да виси от скала в търсене на кактусови червеи, истински деликатес за перуанците. Следват сериите за Нова Зеландия, където ще лови змиорки с голи ръце по маорски обичай, и за Мароко, там ще разгадава тайните на берберската кухня. Сериалът ще се излъчва в 172 страни на 43 езика.
Хрупкав червен луциан от Лаос
Поднася се върху бананово листо, с панирани в темпура цветове от тиква, лепкав ориз и дип от люти чушки. Това ястие е чудесно за специален повод.
Продукти:
1 бр. голяма цяла риба, почистена от люспи и вътрешности (използвахме червен берикс или червен луциан, но и с друга сочна и прясна цяла риба ще се получи чудесно)
3-4 см корен джинджифил, обелен и нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани
1 стрък лимонова трева, намачкан
2 листа кафир лайм
¼ чаша лаоски босилек, нарязан на тънки жулиени (може да използвате и тайландски босилек)
олио за пържене
За гарниране:
задушен на пара лепкав ориз
За дипа от люти чушки:
2 с. л. рибен сос
1. лаоска червена люта чушка birdseye, нарязана на тънки ленти (може да замените с тайландска люта чушка birdseye)
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. тръстикова захар
6 с.л. вода
1 ч.л смлян чесън
За темпурата:
цветове от тиква
350 млледеностудена газирана вода
1,5 ч.ч. оризово брашно плюс допълнително за овалване
щипка сол
Начин на приготвяне:
Загрейте олио (поне 2,5 л.) в дълбок съд или във фритюрник до 160 градуса.
Направете по 2-3 разреза от по 1 см в кожата на рибата, от двете страни.
3. Напълнете вътрешността на рибата с нарязаните предварително джинджифил, чесън, кафир лайм, босилек и лимонова трева и затворете с помощта на дървено шишче или дълга клечка за зъби.
4. Поръсете рибата от двете страни със сол и черен пипер и съвсем леко я оваляйте в оризово брашно.
5. Внимателно поставете рибата в сгорещеното олио и пържете, докато кожата стане хрупкава и златистокафява , а месото - сочно и добре сготвено.
6. За дипа, смесете всички съставки в купа. Подправете на вкус със сол и добавете киселина, ако е необходимо.
7. За темпурата в купа сипете газираната вода и 1,5 ч.ч.оризово брашно и разбъркайте леко, с помощта на клечки за хранене. Пригответе сместа непосредствено преди използване.
8. Съвсем леко поръсете цветовете с оризово брашно, бързо ги потопете в темпурата и пържете в загрятото до 180 градуса олио, докато станат хрупкави.
9. Извадете изпържените цветове върху кухненска хартия и ги поръсете със сол.
За сервиране:
1. В голяма чиния сложете бананово листо и поставете рибата върху него.
2. Гарнирайте с хрупкавите цветовете от тиква , задушения лепкав ориз и чили соса.