„За“ или „против“ климатика

Температурата оказва влияние не само на настроението, но и на ефективността на работата

25 August 2019

Правилната температура в офиса е обект на постоянен дебат през летните месеци: тук можем да видим нагледно борбата между половете. Докато на дамите често им е студено при включен климатик, мъжете се освежават от хладнината. Температурите не само са важни за комфорта, но и значително повлияват производителността. Скорошно проучване показва, че жените се представят по-добре в по-топла среда.

Идеалната температура зависи и от естеството на задачата. По-високите температури могат да се окажат полезни за хората, които се занимават с креативна работа, затова пък градуси около 20 °C правят механичните задачи много по-лесни за изпълнение.

Проучване от Университета в Хелзинки, проведено през 2006 г. установява, че най-добра е продуктивността на 22 °C, а при покачване до 23-24 °C започват да се забелязват отклонения в работоспособността. Това означава, че ако служителите работят при температура от 30 °C, ще се справят с 8.9% по-зле, отколкото при температура от 22 °C – затова да заложим на по-висока температура в офиса, не винаги е правилният избор.

Освен идеалната температура, има и някои здравословни аспекти, които трябва да имаме предвид.

Винаги е препоръчително да се съобразяваме с времето навън. Разликата на външната температура с тази в помещението не трябва да е по-голяма от 8 до 10 градуса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР