Коя е любимата торта на кралица Елизабет II

И как да я приготвим!

eva.bg 06 септември 2019

Снимка: getty images

Бившият кралски готвач Дарън Макгрейди, приготвял яденето на кралицата цели 15 години, разкрива, че Нейно Величество има слабост към сладкишите. Нещо повече – тя има афинитет към определен такъв, без който не може да тръгне дори на път.

Царственият десерт, който Елизабет обожава от 80 години, е шоколадова бисквитена торта, приготвена по специален начин. Макгрейди разказва, че когато кралицата пътува до замъка Уиндзор, тя поставя главен готвач на дежурство, който да пътува с нея, носейки тортата, за да й бъде на разположение във всеки един момент, когато иска да си похапне.

Десертът е предназначен за след вечеря, но кралица Елизабет не се ограничава само до тази част от деня, за да се поглези. Очевидно си похапва, когато е на път, но и през деня, докато цялата торта не свърши. „Първоначално тя си поръчва едно малко парче. Щом го получи, не може да спре да яде от бисквитената шоколадова торта, докато тя не свърши съвсем“, разказва през усмивка Макгрейди пред RecipesPlus.

На своя уебсайт The Royal Chef  Дарън Макгрейди издава рецептата за тази торта, превърнала се в легенда в кралския двор. Ето как да я приготвим.

Необходими продукти:

220 гр черен шоколад

110 гр захар

110 гр пречистено масло

1 яйце

220 гр чаени бисквити

½ ч. л. масло за намазване на формата за торта

220 гр черен шоколад за покритие

30 гр черен шоколад за декорация

Начин на приготвяне:

1. Трябва ви форма за торта с диаметър 16 см. Намажете дъното с маслото и го поставете върху лист пергаментова хартия.

2. Натрошете на ръка всяка от бисквитите, като частите трябва да са не по-големи от бадем. Оставете ги настрана.

3. Разбийте маслото и захарта в купа, докато сместа започне да изсветлява.

4. Разтопете 110 гр шоколад. Когато сте готови, прибавете го към разбърканите масло и захар, като непрекъснато бъркате.

5. Разбийте яйцето в сместа.

6. Изсипете бисквитите в сместа и ги разбъркайте хубаво, така че да се покрият хубаво с шоколад.

7. Всичко се изсипва във формата равномерно, след което се оставя в хладилника за три часа.

8. Останалите 220 гр шоколад трябва да се разтопят, малко преди да извадите тортата. Когато го направите, обръщате тортата, така че дъното й да бъде отгоре. Разтопеният шоколад се изсипва отгоре и се разнася равномерно, след което се заглажда с нож.

9. Оставете тортата на стайна температура.

10. Разстопете останалите 30 гр шоколад и ги използвайте за декорация.

И ето, че сте готови да опитате кралския десерт! Между другото, това е тортата, която принц Уилям поиска за сватбата си с Камила.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР