Имало едно време Брад и Лео

Адриана Попова 16 August 2019

Един чакан филм беше това. "Имало едно време... в Холивуд" на Тарантино.

Годината е 1969. В Холивуд са късите поли и белите ботуши, в имението на Плейбой популацията на секси зайчета е рекордна, по радиото са новините за загиналите във Виетнам, хипитата продават по кръстовищата друсани с LSD цигари, 50 цента парчето, хавайските ризи още не са модно престъпление. Във всеки случай Клиф Бут, героят на Брад Пит, се е облякъл в такава. Клиф е каскадьор, дългогодишен дубльор и основно шофьор на доскорошната телевизионна звезда Рик Долтън, в ролята - Леонардо ди Каприо.

Кариера на Рик се спуска по хълмовете на Холивуд по-бързо от мощната му кола, карана от Клиф. Преди е бил главният герой в уестърн сериали, сега е лошият, когото главният спуква от бой. Стар холивудски вълк, в ролята Ал Пачино, му обяснява, че краят е близо и предлага финансово спасение - участие в спагети уестърни.

В годините с много пари Рик е направил поне едно умно нещо, купил си е къща с басейн. Негов съсед е Роман Полански, къпещ се в славата на „Бебето на Розмари” и с фантастична красавица за съпруга, Шарън Тейт. В ролята е Марго Роби, цялата крака, устни, безукорно руса. Актриса с второстепенни роли в комедии, истинската Шарън остава в историята като главна героиня в демонична драма. Заедно със свои приятели тя е жестоко убита в имението на Полански, докато режисьорът снима филм в Европа. Тогава е в напреднала бременност. Убийците са последователи на Чарлз Менсън, харизматично чудовище, водач на хипи комуна.

Историята на Тейт-Полански, може би най-кървавата страница в историята на Светата кино гора, не е в центъра на „Имало едно време в Холивуд”. Там стабилно стои тандемът Рик–Клиф. За това доколко добре стои, говори и боксофисът от първите три дена на показването на филма в американските кина. С 40,4 милиона спечелени долара деветият филм на Тарантино постави негов личен рекорд, досега най-добре представилият се беше „Гадни копилета” от 2009 година с 38,1 милиона.

Ди Каприо и Пит си партнират с видимо удоволствие, Лео е доказал, че може да изиграе всичко, а ролята на Брад Пит е скроена по негов размер, камерата откровено се любува на бицепси, трицепси и коремни плочки, на поостарялото, но все още секси лице (героят му е наричан от невръстните хипарки от комуната на Менсън Старецът с хавайската риза), има една сцена, в която Брад се качва на покрив да поправи антена и абсолютно нелогично съблича ризата си. Нали това искахте, казва сякаш зад кадър Тарантино. Смешно му е. Кефи се.

Истината е, че още със заглавието той ни дава ключ към филма си. „Имало едно време... в Холивуд” е приказка. Героят на Ди Каприо е приказен герой, минава през трудности, за да постигне успех на финала, да спечели парите и момичето, красавица, която намира през девет земи в десета. Има си вълшебен помощник, който му е предан като Сам на Фродо, непоколебимият дубльор, никога уплашен, от ничий чар неизмамен, с немигащия поглед на социопат, малко напомнящ Смъртта,– роля, в която сме виждали Брад преди години (Да срещнеш Джо Блек).

Като приказка, без придържане към фактите, е разказана и историята на Тейт – Полански. Тя е по-скоро оправданието за финалното развихряне на насилието, което иначе е в необичайно малки за Тарантино количества. В Америка вече се спори дали показаната бруталия над две от жените, макар да са от лошите, не трябва да бъде заклеймена.

Марго Роби е безспорно красива, но едно женско присъствие изглежда по-интересно от нея, макар и с по-кратък екранен престой. 25-годишната Маргарет Куоли прави великолепна роля като невръстната хипарка Мокрото коте, която се опитва да прелъсти дубльора Клиф Бут. Има нещо неустоимо секси в нея, нещо различно и дано холивудските богове да я сподобят с добра кариера.

За „Имало едно време в Холивуд” може би Лео няма да бъде номиниран за „Оскар”, слава богу че вече си го има. Ролята му е изградена така, че да е звезда, без да засенчва другата звезда. Не се съблича, сексапилът не е неговата екранна задача, на моменти като че ли съзнателно намалява светлината си, но дори декориран с ужасни увиснали мустаци, е толкова толкова толкова добър. И е по-висок от Брад, ако ме разбирате.

Не си тръгвайте веднага, щом потекат финалните надписи. Тарантино е подготвил кратко афтърпарти. Защото филмът си е едно готино парти с участието на двама иконични холивудски пичове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР