Анджелина Джоли за правото и свободата да бъдеш жена

eva.bg 06 August 2019

Анджелин Джоли краси септемврийската корица на английското издание на ELLE и трябва да признаем, че фотосесията е впечатляваща. Тя позира пред фотографа Алекси Любомирски – един от любимите фотографи на известните личности, който е с благородническо потекло и дори имаше честта да заснеме официалните снимки за годежа на Меган и Хари.

Сега Алекси е извел на преден план не само сексапила на Джоли. Тя има няколко кадъра, в които позира заедно с двете си кучета, едното от които е Ротвайлер, които е осиновила от приюти. И явно посланието е сила и независимост.

В броя няма интервю с актрисата, а нейно есе за правото и свободата да бъдеш просто жена – независима, самостоятелна, нежна, силна и дори... „нечестива“.

„От незапомнени времена жените, които се бунтуват (дори несъзнателно) срещу това, което се смята за нормално в обществото, са били наричан странни, нечестиви, опасни. Още от едно време всичко, което не може да бъде обяснено – от лошата реколта, до болното дете – се е приписвало на влиянието на така наречените нечестиви жени. А те в повечето случаи са вдовици, които се занимават с билкарство и лечение или красиви млади жени, чиято сила да съблазняват мъжете се обяснявала с магия.

Странно до каква степен този предразсъдък се предава през вековете и продължава и до днес да е в сила.

Често жените, които се кандидатират за политически позиции в демократични страни, са описвани като вещици. Съберете на едно място група силни жени и съвсем скоро някой ще го нарече сбор на вещици. Жените, които се борят за човешките права, в много страни все още са наричани „лоши майки“, „трудни“, „леки жени“.

И наблюдавайки случващото се в света, не може да не се замислим – защо трябва да се изразходва такова огромно количество енергия, за да се държат жените в подчинение и на второстепенни позиции?

Погледнете от тази гледна точка – така наречените нечестиви и зли жени са всъщност жените, на които им е омръзнало от несправедливостите и злоупотребата с тях. Жените, които отказват да следват правилата и кодове на поведение, защото не смятат, че са най-добри за тях самите или техните семейства. Жените, които не биха се отказали от гласа си и от правата си, дори ако рискуват да умрат, да попаднат в затвора, да бъдат отхвърлени от семействата си и обществото.

Ако това е нечестивост, то светът се нуждае от повече нечестиви жени.“

Това е част от емоционалното есе на Анджелина Джоли, в което тя пояснява, че учи дъщерите си да развиват личността си, да са интелигентни и независими, да имат свое мнение и винаги да го изказват.

Винаги може да облечеш някоя красива рокля, но истината е, че няма значение какво носиш, ако нямаш силен дух. Няма нищо по-привлекателно от жена с независима воля и свое собствено мнение“, казва още Джоли.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР