Château de Gudanes – забравеното съкровище на 18 в.

Александрина Петрова 21 August 2019

Снимка: Instagram

Château de Gudanes е неокласически замък от 18 в., намиращ се в община Château-Verdun (носеща името си от средновековната крепост, която някога се е намирала там) в департамента Ариеж, югозападна Франция. Той е построен на мястото на по-стар замък, разрушен през 1580 г. Принадлежал е на маркиз Луи Гаспар дьо Салес, който дава задачата на парижкия архитект Анж-Жак Габриел, който е построил прочутия Малък Трианон, дворец в парка на двореца Версай (построен по време на управлението на Луи XV), както и със създаването на дизайна за площад Конкорд в Париж. Именно Анж-Жак сътворява Château de Gudanes. Замъкът се радва на балове и гости като Волтер, които гостуват на маркиза.

Изглежда, че на това място открай време е имало красив замък, който да се издига величествено сред Средните Пиренеи, но и двата съществували такива на това място имат сходна съдба. През 1994 г. Château de Gudanes е обявен за исторически паметник, но в края на 20 в. започва да се руши и е на път да изчезне в историята.

Карина и Крейг Уотърс са австралийска двойка, която не иска да позволи исторически паметник, оцелял след Великата френска революция, да се изгуби завинаги в съвремието ни. Двамата купуват това, което е останало от замъка през 2013 г., като се наемат да го възстановят и да му върнат живота.

Когато за пръв път посетихме замъка през 2011 г., можехме да влезем само в предните стаи. Покривът, стените и подовете бяха паднали - щетите от водата бяха препречили пътя към повечето места. Всичко беше в зелена плесен, имаше килими от плевели“, разказва Карина пред Vogue. Двамата със съпруга й попадат на замъка в сайт за недвижими имоти. Когато отпътуват, за да го видят, те се влюбват в него и си поставят за цел да го видят отново цял.

Разбира се, уреждането на документите, за да получат разрешително за реставрацията, не е никак лесно. „Не говорим езика, имаше много да се оформя по документите, но най-голямото предизвикателство бе да удържим семейството си цяло. Постоянно трябваше да пътуваме до Франция, да отделяме много време за да получим само възможността да осъществим този проект, като с всичко това трябваше да съчетаваме родителството“, допълва Карина. Много пъти с Крейг изпадат в моменти на отчаяние, искат да се откажат, да продадат замъка и да се заемат с нещо по-лесно.

Въпреки всичко, след изчистването на всички детайли по документите, семейство Уотърс намира сили да продължи идеята си. Те започват да реставрират всички 94 стаи на Château de Gudanes, като вече има огромен напредък – подовете са поправени, стените са измазани, а кухнята е готова за ползване.

Уотърс не споделят за каква сума са го закупили, но чрез него те формират новия си бизнес. Карина и Крейг създават официален сайт, на който показват докъде е стигнала работата им по реставрацията. Освен, че семейството им сега живее там, замъкът е отворена туристическа атракция. Всеки може да пренощува на това историческо място, като по този начин допринася с набирането на доходи за реставрацията му. Още от 2016 г. Карина и Крейг планират организирането на сватби на красивото място, музикални фестивали, както и учебни курсове – например готварски, тъй като невероятната кухня е напълно подходяща.

Целта ни е да стъпваме леко и нежно в това. Искаме да запазим максимално атмосферата и автентичността на замъка, както и на региона. Ние ще реновираме, но няма да заличаваме историята. Да видим, че тази красива постройка възвръща силите си, беше най-невероятното нещо, което ни се е случвало. Знаем, че за да бъде истински замък, в него трябва да има живот, а не просто да се гледа отвън. Той е дом, а не принадлежност“, казва Крейг.

Предлагаме ви разходка из Château de Gudanes в галерията ни, където можете да видите и процеса на реставрацията му.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Château de Gudanes (@chateaugudanes) на

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР