Моцартовият фестивал

Перла в короната на Riu PravetS Resort

eva.bg 17 August 2019

От петнадесет години насам познавачите и ценителите на изкуството очакват едно от най-интересните артистични събития през лятото – Mozart Festival в Правец. Негов елегантен декор е хотелът Riu Pravets Resort с прекрасната гледка към езерото и изумрудено зелените хълмове наоколо.

Оперни спектакли, концерти на класическа музика, изложби, литературни четения, филми за класически произведения, балет на марионетки, срещи с автограф със световни звезди на оперното изкуство са били част от програмата на фестивала. Вдъхновявали са ги годишнини на творци като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Николо Паганини, Пьотр Илич Чайковски. От 23 до 25 август ще изпратим лятото с Mozart Festival в Правец. Петнадесетото издание ще бъде бутиково и със сигурност ще е перла в бляскавата корона на един от най-престижните музикални фестивали. Неговата създателка, вдъхновителка и артистичен директор, световноизвестната прима Христина Ангелакова, беше наследена от носителката на награди за изключителен принос към българската култура и изкуство, лауреат на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция проф. д-р Борислава Танева, която е заместник ректор на Националната музикална академия.

Проф. Танева, кои са акцентите в програмата тази година?

При съставянето й с екипа ми ни води желанието да се разтвори „жанровото ветрило“ на Моцарт. Той е оставил бисери във всички жанрове – опера, камерна, солова и симфонична музика, и искаме публиката да чуе и познати, и не толкова познати негови творби. Изданието ще е камерно и бутиково. Всеки от концертите е своеобразен акцент в програмата.

Кои музиканти ще аплодира публиката в Правец?

Добра традиция на Моцартовия фестивал е да представя младите и много талантливи български музиканти. Най-млад е 11-годишният пианист Ивайло Василев, когото пресата нарича „малкия Моцарт“. За две години той впечатли и публиката, и авторитетни журита на много международни конкурси, и прибави в колекцията си от награди изключително престижни отличия от сериозни форуми. Ще се радваме на таланта, професионализма и обаянието на младата оперна певица Мила Михова, на която, сигурна съм, предстои многообещаваща международна кариера. Ще участват и лауреатите в тазгодишния Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ – Шумен.

А коя е музикалната „тежка артилерия“ сред гостите ви?

Приемам метафората „тежка артилерия“. Така можем да наречем гостите ни от родината на Моцарт - Австрия. Ще имаме честта петнайстото издание на фестивала да бъде открито с концерт на виенското “Mozart trio“ - трима изключителни музиканти, световнопризнати с виртуозната си интерпретация на творчеството на композитора. На финала на тазгодишното камерно издание ще зарадваме публиката с представянето на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор под диригентството на Найден Тодоров, който извоюва приза „Музикант на годината“ за втори път. Под неговата палка ще пеят и солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.

Продължавате и традицията всяка година фестивалът да е посветен на голям световноизвестен композитор. Кой ще бъде той?

Тази година цяла България отбелязва 120 години от рождението на българския композитор, поставил страната ни на световната карта – Панчо Владигеров. С включването на концерта на лауреати от едноименния конкурс нашият фестивал се нарежда достойно в националния календар за честването на тази годишнина. Имаме и още едно много съкровено посвещение. В последната вечер ще прозвучи най-философската творба на Моцарт – Реквием. Това изпълнение посвещаваме на паметта на друга голяма българска музикантка - оперната прима Христина Ангелакова, която до последния си дъх беше организационният мотор на фестивала.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР