Най-големият колекционер на висша мода в света

Историята на модата през 20. век е в колекцията на Санди Шрайер

Елка Влаховска 28 July 2019

Санди Шрайер

Малко познатата в светските среди американка от еврейски произход Санди Шрайер е най-големият частен колекционер на модни дрехи в света, притежавайки над 15 000 артикула. Тя живее в Детройт, омъжена е била за адвокат и има четири деца. Занимава се през целия си живот с история на модата и с колекциониране на висша мода, като любопитен факт е, че никога не облича нито една от луксозните дрехи, които притежава. Те се съхраняват в подходящи за целта складове, които остават с анонимно местонахождение поради строгите изисквания на застрахователната компания.

През годините Шрайер предоставя избрани дрехи за изложби в Лувъра, Музея Виктория и Албърт, Ермитажа, Музея на изкуствата Метрополитън и Института по изкуствата в Чикаго. Пише две книги, посветени на модата и киното, изявява се като стилист на турнето на Бет Мидлър. Телевизионната й кариера започва през осемдесетте години на миналия век, когато става редовен коментатор на филмовата мода, и продължава до днес с изяви в Си Ен Ен, Би Би Си и АМС.

Сред най-ценните й притежания са три костюма на Валентино, обличани от Жаклин Кенеди Онасис, костюмът на Yves Saint Laurent, носен от Клаудия Кардинале във филма "Розовата пантера" от 1964 г. и сребърната къса рокля, с която топмоделът на 60-те Twiggy е снимана от Ричард Аведън през 1967 г.

За тоалетите, които притежава, Санди Шрайер казва, че това не са дрехи, а произведения на изкуството. В колекцията й присъстват всички величия - от Габриел Шанел, Кристиан Диор и Жан Ланвен до Елза Скиапарели, Пиер Балмен и Карл Лагерфелд, както и модни къщи от началото на 20. век, които вече не съществуват.

Ето защо Институтът за костюми в музея Метрополитън подготвя мащабна изложба, наречена In Pursuit of Fashion: The Sandy Schreier Collection“, която ще бъде открита на 27 ноември и ще продължи до 17 май 2020 г. ⁣След като Санди Шрайер дарява 165 от своите безценни притежания на музея, половината от тях ще бъдат изложени за радост на широката публика, интересуваща се от историята на висшата мода. Vogue леко открехна завесата на предстоящото събитие.

Повече информация за изложбата - в сайта на музея Метрополитън

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР