Беатрис Дал над закона

Никой с ума си не би посмял да лепне на Беатрис Дал определение като „дивата на френското кино“ или друго подобно високопарно клише. Не е дива тя, по-скоро е истинско... диване!

Ирина Иванова 02 August 2019

Снимка: getty images/guliver

Обича секса, наркотиците и рокендрола, а също пънка, опасните връзки, принц Чарлз (ненавижда покойната лейди Даяна – и приживе, и сега – понеже е имала щастието да диша въздуха на принца), смелите филми, режисьорите камикадзета и в изкуството, и в живота.

На тазгодишния кинофестивал в Кан една от големите звезди... пардон, една от мистериозните черни дупки на френското кино, до която не всеки има куража да припари, отново най-нагло излезе на червения килим с цигара в уста, обвита в облак дим, с татуировките си и култовата си леко зловеща (заради голямото разстояние между предните зъби, нейната запазена марка) усмивка. Във Франция си знаят, че където има дим – там има и огън, а където има огън, там е и Беатрис Дал.

Редом с Беатрис Дал пред френетичната маса от фотографски светкавици застанаха и нейната сродна душа с луда глава и притежателка на най-страхотните крака на тазгодишния фестивал Шарлот Генсбур, както и режисьорът Гаспар Ное (истинско камикадзе в киното, точно по вкуса на Беа, спомнете си „Необратимо“ с Моника Белучи). Тази чудата неуравновесена, но харизматична компания представи новия филм на Ное и негово обяснение в любов към киното Lux AEterna („Вечна светлина“). Каква е ролята на Беатрис? На актриса вещица или обратното, каква друга!

Разправят, че Беатрис полудяла напълно заради мъж – красивият актьор и модел Алесандро Гасман, син на легендарния актьор Виторио Гасман. Уж се обичали и дори били сгодени, но Алесандро изведнъж заявил, че я напуска, и светкавично се оженил за друга, която му родила дете.

Но това, което наистина я извадило от релсите, бил фактът, че Алесандро не й казал, а направил всичко тайно от нея. Тогава била на 34 години и никога до този момент не била напускана от мъж. Никога. Винаги тя била тази, която си тръгвала, а после оставала много близка с всичките си бивши гаджета. Не и с Алесандро Гасман обаче.

Може би всички ние щяхме да знаем много повече за Беатрис, ако Куентин Тарантино бе успял да накара през 1997 г. служителите от Американското посолство във Франция да й дадат виза, за да се снима тя в неговото прословуто „Криминале“. Не й дали. Един от консулите й заявил, че Америка не се нуждае от нея. И Беатрис го ударила. Което й коствало седем години без право на задокеанска виза и няколко провалени проекта. Коствало й може би и връзката с Гасман, тъй като той я напуснал скоро след случката в посолството. Пък и той бил римлянин, италианец, а италианците в онези години се отнасяли с недоверие към свободомислещи жени актриси, които искат само едно – да правят каквото си искат.

Беатрис Дал винаги е била неуправляема. Само на 14 е, когато бяга от дома си в Брест, Северозападна Франция, за да отиде на концерт на пънк рок бандата Dead Kennedys, и когато вижда тогавашния им солист Джело Биафра, разбира, че вече не може да се върне обратно. Още оттогава Дал слуша само хард рок, пънк и въобще много, много твърда музика. Както и рап, защото в него чува „вика на улицата“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР