Защо трябва да пием зелен чай

eva.bg 29 August 2019

Чай през лятото? Колкото и да не е за вярване, всъщност пиенето на топли напитки в горещите дни е полезно. Чаят помага за охлаждането на тялото в големите жеги, защото изравнява температурната разлика между външната и вътрешната среда на тялото. Така организмът не е стресиран, както когато внезапно бива ангажиран да повдига телесната температура, както се случва, когато приемем студени напитки, които са с поне 15 градуса по-ниски от телесната ни температура. По време на горещините губим и значително количество минерали, соли и аминокиселини, а чаят ги запълва, като предоставя на организма необходимите му антиоксиданти.

Зеленият чай е едно от съкровищата на Древен Китай. Независимо, че е открито преди толкова векове, то все още не е загубило своята скъпоценност. Той се приготвя единствено от листата на чаения храст. Зеленият чай се използва за медицински и козметични цели, като една от невероятните му способности е да повдига настроението с финия си аромат и вкус. Ето няколко основни свойства на този еликсир за нашето тяло.

За ума

Зеленият чай е източник на кофеин и оказва ефект върху сърдечно-съдовата система, но без да причинява нито тахикардия, нито тремор, с което кафето не може да се похвали. Също така той е богат на аминокиселината L-theanine, която помага за релаксацията, подсилва чувството на щастие и намалява тревожността. Но най-важната функция на тази аминокиселина е, че предотвратява болести като Алцхаймер и Паркинсон.

За тялото

Зелената напитка е полезна за метаболизма, изгаря мазнините и спомага производството на енергия. Високото ниво на полифенолите в нея има противовъзпалителен ефект, забавя стареенето и укрепва имунната система.

За красотата

Една-две чаши зелен чай дневно ускоряват водообмена в тялото, което е много добра новина за кожата ви. Тя ще бъде хидратирана и ще изглежда по-гладка и чиста, като обривите по нея ще изчезнат. Не можем да пренебрегнем и витамините B и E в напитката, които допринасят за производството на колаген, намаляват бръчките и забавят процеса на стареене на кожата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР