Gourmet travel

Кулинарните пътешествия са част от модерната култура и стил на живот, а малките места, съхранили столетни традиции, са особено привлекателни

Елка Влаховска 09 July 2019

Сен-Жан-де-Люз

Снимка: туристически пресофиси

 

Сен-Жан-де-Люз

Курортното градче, недалече от елитния Биариц, се намира в Бискайския залив на Атлантическия океан и съхранява чара и атмосферата на старо рибарско селище. Освен че е рай за сърфистите, Сен-Жан-де-Люз посреща и по-претенциозна клиентела заради многобройните ресторантчета, съхраняващи кулинарните традиции на региона в приготвянето на апетитни блюда с пресния улов. През юли се провежда ежегодният фест на рибата тон и в града настава масово угощение. Ако тук не задоволят кулинарните ви пристрастия, наблизо е градът на баските Сан Себастиан, наложил се в света като гастрономически рай, където може да отскочите за вечеря. Щипка лукс на преживяването придава отсядането в елитния Hotel Parc Victoria, член на престижната верига Relais & Chateaux (Реле е шато).

Сент-Емилион

Винолюбителите ще оценят това място в сърцето на региона Бордо, където се отглеждат лозя още от римско време. Градът се намира на пътя на поклонничеството Камино де Сантяго и там има много манастири, абатства и параклиси, които заслужават внимание. Винените турове из избите в околността обаче са онова, което ще остави незабравими спомени в сърцето на всеки. Те могат да бъдат осъществени по много начини (с кола, с влак, с електромобил), но някои от тях са особено оригинални – като например обиколка на кон, със старовремска каляска или с полет с балон. Атракциите се предлагат от туристическия офис на Сент-Емилион. Най-елегантното място за отсядане в региона е хотел Grand Barrail Chateau Hotel & Spa (Гран барай шато), част от веригата Small Luxury Hotels.

Сен Пол дьо Ванс

Само на 12 км от Ница във вътрешността, това слънчево градче в Южна Франция е задължителна дестинация за ценителите на изкуството. Заслужава си да се отбиете там, за да разгледате колекцията на фондацията Maeght, съхранила творби на Пикасо, Матис, Марк Шагал, обогатявайки я постоянно с произведения на съвременни художници. Мястото е в топ листата на агенциите за недвижими имоти и търсенето на къщи и апартаменти в околността е високо. През лятото градчето се посещава от над 7 млн. туристи, затова пролетта е по-добрият сезон да избродите малките живописни улички, да поседнете в сянката на вековните дървета на някое малко площадче, да изпиете чаша розе, съзерцавайки от високо Лазурния бряг. Може би ще изпитате вълнението, което е вдъхновило Матис да рисува именно тук, както и привързаността на Марк Шагал, който избира да изживее последните си години и да бъде погребан в Сен Пол дьо Ванс.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР