Влади, Фантома на операта

Фантом на Операта, Симо Влаха, Зоро, любовник на Салма Хайек, участник в „Евровизия“, убит американски войник, украински свещеник – все роли, в които е влизал Влади Михайлов. В края на годината ще го гледаме и като Жан Валжан в една предстояща суперпродукция, мюзикъла по "Клетниците" на Виктор Юго.

Адриана Попова 21 July 2019

Снимка: Светослав Караджов

В живота рокмузикантът, актьорът, филологът Влади е баща на три деца и симпатичен мъж, който идва на срещата ни със суичър с вдигната качулка. И без ужасно секси маската си на Фантома от най-скъпия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, постигнал незапомнен успех навсякъде, където е поставян, включително в Музикалния театър в София.

Пищната постановка на „Фантомът на Операта“ е на академик Пламен Карталов, над 100 човека излизат на сцената, костюмите, а те са впечатляващи, са над 400. Андрю Лойд Уебър посвещава мюзикъла на тогавашната си съпруга Сара Брайтман и тя е първата изпълнителка на ролята на Кристин – момичето с талант да пее, в което са влюбени обезобразеният Фантом и виконт Дьо Шани. За ролята си Влади Михайлов е поканен лично от маестро Карталов, двамата вече са работили заедно за постановката на „Мама мия“ в Софийската опера, там Влади играе Сам Кармайкъл (в едноименния филм изпълнението е на Пиърс Броснан).

Влади Михайлов от дете е убеден, че ще стане актьор, певец и китарист. По пътя към мечтата си завършва английска филология. В семейството заниманията с езици са неписан закон. Братът на Влади, който сега е дипломат в Брюксел, знае десетина езици, включително арабски. Влади остава „само“ с английски, френски и руски. Английският му се усъвършенства особено покрай брака му с американка от Ню Йорк. Нюйоркският акцент прави впечатление на продуцент от филмовата компания „Буфо“. Запознават се, докато Влади и групата му „Сафо“ снимат музикален клип в студиата на „Буфо“ край София. Резултатът от срещата е, че го канят на кастинг и така получава първата си роля – на американски войник във фантастичен филм. „В тези филми повечето персонажи умират. Даже сме се шегували с приятели – ти умря ли на тия снимки? Не. Ще черпиш! Получавал съм предложение да снимам в третата или четвърта част на някой филм. Казвам им – хора, забравяте, че умрях във втората.“

Влади се е снимал досега в над 50 филма, включително като православен свещеник в биткаджийския филм „Бойка“. Във „Възвишение“ е Симо Влаха, един от четниците. Участвал е и в други български филми, писал е музика за тях.

Сбъдната мечта е да снима рамо до рамо с Ейдриън Броуди и Салма Хайек. В продуцирания от Джерард Бътлър филм „Септември в Шираз“ той е приятел на семейната двойка, играна от Броуди и Хайек. Историята се развива по време на Иранската революция, Влади е арменец, композитор, който дълго е работил в чужбина. Флиртува с героинята на Салма Хайек, попада в затвор заедно с героя на Броуди.

„И двамата са такава класа като човеци. Много прями, честни. Броуди запомня пръв имената на целия екип, интересува се кой колко деца има, помни и техните имена. Съветваше ме надълго и нашироко как да отслабна. Трябваше да го направя за отрицателно време, защото по сценарий моят герой е хвърлен в затвора 8 месеца преди неговия. Имахме обща сцена в затвора, в която сме голи и аз нямаше как да съм дебел до него. Диетата беше: никакво ядене, даже в деня преди тази сцена не пих и вода. Понякога много сухо месо и салатка в малки купички, кардио упражнения с много повторения, за да се изсуши тялото максимално. Разбира се, наблюдавах как Броуди си изгражда образа и чисто актьорски.
Той свири феноменално на пиано (Ейдриън Броуди печели през 2003 г. Оскар за ролята си на полски пианист). Трябваше да науча един дует, „Пароле, пароле“, със Салма Хайек. Сцената беше в тяхната къща, ние флиртуваме на пианото, а Ейдриън Броуди ни гледа от фотьойла и ревнува. Тази сцена беше любимата на всички от екипа, но по някакви причини отпадна от филма. Със Салма Хайек репетирахме дни наред на пианото, аз трябваше да се науча, защото свиря само на китара. Един ден си репетирам на рояла, Ейдриън Броуди влязъл, без да разбера, и ме слушал. Каза – браво, Влади, страхотно, след което седна и засвири Шостакович. Това се постига с репетиции всеки ден, тези хора дават месеци от живота си на всеки един проект. При тях нищо не е случайно.

Едно от нещата, които ме впечатлиха у Салма Хайек, е, че още първия ден, в който се запознахме на снимките, дойде и ме прегърна. През цялото време стоеше много близо до мен. За мен беше и приятно, и притеснително едновременно. В един момент започнах да разбирам защо го прави. За да може за краткото време, което имаме преди семейните сцени в тяхната къща, да натрупаме емоционална биография и да изглеждаме близки на екрана. И тя безкомпромисно се погрижи да го постигне. Това е актьорски прийом, който работи отлично.“

В живота на Влади Михайлов също няма случайни неща, да, може би има шепа късмет, но той е бил готов да го посрещне. Поканата от маестро Карталов за участие в „Мама мия“ и „Фантомът на Операта“ е предшестван от години свирене и пеене – първо с университетската му група, след това с групите „Сафо“ и „Сленг“, после като член на бенда на предаването „Нощни птици“, участие в Евровизия като беквокал на Кристиян Костов (2017), след това като член на „Екуинокс“ (2018), с групата Rewind заедно със сегашната си съпруга Миша Ненова – цигулка, глас, укулеле. Филологията му помага за текстовете на песните, дава му стабилна култура, заземява го. Намира сам изяви – явява се на кастинг за мюзикъла, който обожава от малък – „Исус Христос суперзвезда“ в Музикалния театър. Извоюва си ролята на Юда, въпреки че тя не е обявена за певец извън състава на театъра. После пак там играе Зоро в едноименния мюзикъл. Поддържа физическата си форма от уважение към себе си и колегите си на сцената. Във „Фантомът“ това е особено важно, ролята е физически тежка, казва, че с партньорите си на сцената свалят по 3 килограма на представление.

Владо е в златната възраст за артист, на 41, кариерата му върви нагоре дори по отношение на бесенето. В „Исус Христос суперзвезда“ него го обесват, във „Фантомът“ вече той обесва единия от героите. Влади се смее на този пример за кариерно израстване, но става сериозен, когато заговорим за семейството и децата му. Той има момче и момиче, на 14 и 12 години, от първия си брак с американката, и син на 7 от брака си с Миша. Първото му дете се ражда, когато е на 26.

„Моите деца бяха желани, без да сме били задължително готови за тях. Дали сме им, каквото сме могли. Разбира се, раздялата между двама родители не е най-доброто, но пък една нездрава атмосфера вкъщи не е по-добра. С бившата ми съпруга живеем в два съседни квартала и големите ми деца са ту при нея, ту при нас.

Аз съм чувствителен човек и когато обичам, обичам много силно. Не съм толкова романтичен, за съжаление, към моята съпруга и може би тя е страдала през годините и от това, и от честата ми липса. Професията ни е свързана с това да отсъстваме от вкъщи. Затова сега подбирам проектите си, за да мога да имам време и за семейството си.“

Освен че му предстои да се готви за ролята на Жан Валжан под режисурата на маестро Карталов (в екранизацията на мюзикъла от 2012 година тази роля се изпълнява от Хю Джакман), Влади отново ще сложи маската на Фантома през първата половина на ноември. Поради големия интерес фирмата, носител на авторските права на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър, е дала съгласие представлението да се върне на сцената на 3, 9, 10, 13, 14, 15, 16, 17 ноември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР