Почина големият Франко Дзефирели

eva.bg 15 June 2019

На 96-годишна възраст си отиде един от най-големите оперни, театрални и филмови режисьори на всички времена - Франко Дзефирели.

Роден във Флоренция като незаконен син на търговец и модистка (както наричат в онези години шивачите, които сами си измислят дрехите), той израства под крилото на големия кинорежисьор Лукино Висконти и през целия си живот е неизменна част от crème de la creme на европейския културен елит – Салвадор Дали, Коко Шанел, Мария Калас, Ана Маняни. Историите за тях той разказва изключително увлекателно в невероятната си автобиография, издадена и у нас в поредицата „Амаркорд” на ИК „Колибри”. Една от най-интересните е как при първата им среща в Париж Коко Шанел му подарява папка с репродукции на Матис, които той захвърля някъде, а когато един ден негов приятел арт дилър ги вижда, му съобщава, че не са репродукции, а оригинали. И Дзефирали, който дори когато е вече известен режисьор, страда от непрекъснато безпаричие, се издържа години наред не благодарение на труда си, а благодарение на прещедрия подарък на мадам Шанел. Когато веднъж отишъл да й благодари и й разказал историята с „репродукциите”, тя се възмутила: „Как си могъл да си помислиш подобно нещо! Аз подарявам само оригинали!”

Поставял е над 120 пъти оперите на Моцарт на най-големите световни сцени като някои от спектаклите все още се играят с неговите режисьорски и сценични решения.

През 1969 година е номиниран за Оскар за режисура за филма си „Ромео и Жулиета”, който и до днес се приема за класическа екранизация по Шекспир, а музиката към него, дело на Нино Рота – за една от най-красивите филмови мелодии.  Дзефирели избира за ролите на Ромео и Жулиета17-годишният Ленърд Уайтинг и едва 16-годишната Оливия Хъси, което му носи доста неприятности. Филмът обаче се превръща в един от големите кинохитове на 60-те години. Дзефирели режисира също така „Укротяване на опърничавата” с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, както и „Хамлет” с Мел Гибсън и Глен Клоуз.

„Флоренция никога няма да те забрави, Маестро!” – написа в туитър профила си кмета на Флоренция Дарио Нардела и ние се присъединяваме към думите му.

Почивай в мир, Маестро!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР