Дизайн сред морето

На картата на островна Гърция последните години отбелязаха зараждането на нова вълна – създаването на дизайнерски хотели, които посрещат по-взискателна клиентела, и реновирането на стари къщи и ферми, в които откриваме кодовете на модерния лукс. Кои са топ 5 местата в радара на предстоящото лято?

Елка Влаховска 24 June 2019

Снимка: пресофиси на хотелите

 

Casa Cook на остров Родос

Традиционната гръцка архитектура среща стила на космополитните номади и в резултат се появява хотелът с 90 стаи в Колимпия, в североизточната част на острова. Общите пространства са открити, кухнята също е отворена, а менюто, което се приготвя за гостите, е с продукти от местните ферми. Изобилие от дървени декове, каменни стени и плетени кошове загатват за бохемския дух на мястото, особено подчертан от висящите навсякъде хамаци и подредените велосипеди под наем. В спалните има само естествени материи като коноп, лен и памук. В комплекса човек може да се поглези със спа процедури и със средиземноморска кухня, миксирала вкусове и кулинарни техники от Гърция и Италия. Вторият хотел от веригата Casa Cook отвори врати пък на остров Кос. Той се отличава с архитектура, блестящо миксирала суров бетон и масивно дърво. И двата хотела заслужават внимание заради особената енергия и настроение, които създават, както и с концепцията си за нов вид ваканционно преживяване. 

White River Cottages на остров Крит

Под сянката на маслиновите дървета, облъхнати от уханията на пиниите, се крият 13 каменни постройки, които на пръв поглед загатват за носталгията по един по-примитивен живот. Намират се в долината на Бялата река (Aspros Potamos) и са били навремето къщи, давали подслон на сезонните работници на острова. Изоставени след края на Втората световна война, вече порутените и запуснати постройки са купени от предприемчивия Вангелис Мавракис, който посвещава пет години от живота си на реставрацията им и превръщането им в мечтани места за почивка. Запазени са архитектурните дадености с видимите каменни стени и подове, подновена е грубата варова мазилка, но пък в това е чарът на обитаването. Свежата и прясна храна от острова, както и новопостроеният голям басейн допълват удоволствието от ваканцията.

Liostasi Hotel & Suites на остров Иос

Комплексът е посветен на удоволствието от съчетаването на дизайн и изкуство с присъствието на много картини, скулптури и малки пластики в общите пространства и в стаите. Той е член на престижната верига Small Luxury Hotels of the World и нивото на обслужване покрива определени стандарти. Самият остров е сред популярните яхтени дестинации и си заслужава да бъде посетен. Liostasi Hotel & Suites предлага дискретен лукс с модерно обзаведените апартаменти, всеки с мраморна баня и широка тераса с морска гледка. Намиращият се в комплекса ресторант Grandma’s е смятан за най-добрият на остров Иос. Предлага креативна гръцка кухня, като гурме ястията са приготвени с прясно уловена морска храна и свежи местни продукти.

Domes Miramare на остров Корфу

Хотелът с история от 60-те години на миналия век, посрещал семейството на Онасис, днес е реновиран и възроден за нов живот от архитекта Хараламбос Сфаелос, който е силно повлиян от Льо Корбюзие. Мястото е луксозно, съхранило кодовете за дискретност от времената, когато е било посещавано от богатите и известните. В двора растат 20-метрови палми и 200-годишни маслинови дървета, едно от които е вписано в централната част на лобито на хотела. „Възраждането на добрия живот на острова ще се състои, когато историята срещне фантазията“ – това е философията на Domes Miramare, ризорт, поставил си наистина амбициозната цел да даде онова луксозно изживяване на гостите си, което е било част от стила на богатите гръцки корабовладелци.

Istoria на остров Санторини

Далече от суетата и шума на главния град Фира, на югоизточното крайбрежие на Санторини се намира бутиковият хотел Istoria. Той има само 12 стаи и е решен в най-добрите традиции на минимализма. Бялото здание контрастира със суровия каменист пейзаж, а наблизо е вулканичният плаж Периволос с блестящ черен пясък. Луксът, макар и дискретен, е осезаем в комплекса с прекрасен инфинити басейн и ресторант със средиземноморска кухня, чийто главен готвач е бил сушеф в мишлензвездния ресторант в Дания Noma, обявяван четирикратно за най-добър ресторант в света.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР