Защо кралицата празнува днес?

eva.bg 08 June 2019

Заради традиция на 270 години, според която рожденият ден на монарха официално се чества през втората събота на юни. За първи път това се случва през 1748 година по времето на крал Джордж Втори. Обяснението за този избор е в традиционния военен парад Trooping the Color, който би загубил от бляскавостта си, ако се случи в мъглив и студен ден. Кралица Елизабет например е родена на 21 април, като тази година навърши 93. Години наред кралицата участваше в парада на кон, но с оглед на напредналата й възраст напоследък се появява с каляска.
Към тържествата винаги има голям интерес, за седящите места за публика през януари се пускат специални билети, които обаче свършат още през февруари. Кулминацията на парада е демонстрацията на прочутите Червени стрели от Кралските военно-въздушни сили, които кралицата наблюдава заедно със семейството си от балкона на Бъкингамския дворец. До нея, както вече писахме, за първи път не беше съпругът й Филип. Той се оттегли от публични изяви след предизвиканата от него катастрофа, в която пострадаха две жени и след която херцогът обяви, че повече няма да шофира.   
Тази година най-чаканият момент на тържествата за кралския рожден ден беше появата на Меган, съпругата на принц Хари, която за кратко беше престанала да изпълнява публичните си задължения след раждането на сина им Арчи.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР