Магията на Изтока се пренася в София

11 June 2019

Митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от цяла Азия завладяват София за фестивала на азиатската култура “Магията на Изтока”, който ще се състои на 15.06 в Борисовата градина.

Иницииран от посолство на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас. Както всяка година, така и тази, фестивалът се обявява в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация “За нашите деца”. Билети за благотворителната томбола ще се продават на цената от 5 лв., а събраните средствата от събитието фондация „За нашите деца“ ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

Специални гости - майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства пристигат от всички кътчета на Азия за дългата над десетчасова програма. Феноменът на древния индийски “танц с очи” Катакали открива фестивалния ден с нажежаващо изпълнение, разказващо митични притчи и религиозни епоси, единствено чрез мимики, жестове и израза на лицето и тялото, декорирано с пищни орнаменти и костюм. Твърди се, че един “майстор Катакали” се подготвя десетки години преди първото си излизане на сцена, а самото приготовление в костюм и грим отнема повече от четири часа.

Митът за Баронг-Рангда, вечната борба между доброто и злото, произлизащ от древните корени на балийската митология, ще бъде представен на сцена от артисти от Индонезия и България, носещи обемни костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти. „Китайски дракон“ ще предхожда гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.

Посетителите на фестивала ще могат да се запознаят отблизо и с традиционна мода от Виетнам, представяща уникални произведения от различни тъкани и цветове на традиционното виетнамско дамско облекло Ао зай. „Танц с ветрила”, „Танц с шапки” и „Ангелски танц” за плодородие ще бъдат изпълнени още от Виетнам. Република Корея предлага програма за феновете на нашумелия корейски музикален стил к-поп със събиращите многобройна публика танцови състави „Cypher” и „Toxic”. Корейска фолклорна трупа ще ни потопи в традициите на страната, свързани с ритуалите за плодородие и благодат.

Изложбените щандове на всяко посолство ще предлагат на посетителите сувенири, произведения на изкуството, бижута, ръчно правени предмети, храни и напитки.

Пълната програма на фестивала може да откриете тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР