13 въпроса към... Гергана Мудова

eva.bg 31 May 2019

Снимка: Радина Ганчева

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата, с която списание EVA стартира своята нова онлайн рубрика „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. Всеки петък на eva.bg. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Аз съм програмен мениджър на Фондация Мусиз. Създадох платформата Майстори на фотографията, която се организира за седма година и представя най-значимите имена във фотографията – Вивиан Майер, Арнолд Нюман, Брайън Адамс, Райън Макгинли и други. Фондация Мусиз организира изложби, лекции, дискусии, видео прожекции, издава арт каталози. Целта ни е да поставим София на световната карта с културни събития, да осъществяваме интелектуален обмен на български и международни артисти в сферата на съвременното изкуство. Работата ми като организатор предполага да оперирам зад сцената и да се справям с всички детайли, съпътстващи представянето на авторите и техните произведения на възможно най-високо ниво. Един от основните ни проекти е създаването на Колекция от българско авангардно и съвременно изкуство за Център Попмиду в Париж.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Комуникацията за мен е основна в разбирането и разрешаването на проблеми. Вярвам в силата на думите и се опитвам да ги използвам внимателно и точно. Когато става въпрос за личните ми преживявания съм още по-внимателна. Сърцето не трябва да бъде на показ пред всички. Има неща, които човек трябва да запази за себе си и смятам, че повечето хора се водят от този инстинкт.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Не тълкувам поговорки. Клишетата са максима, която ни е наложена от общественото мнение. Умението да контактуваш определя момента, в който трябва да пропуснеш дадена забележка и кога да акцентираш върху думите си.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Имам много тефтери, но в тях записвам работните ангажименти. Използвам много жълти бележки и телефонаси, за да маркирам важните за мен неща, но никога не съм описвала преживяванията си. Като фотограф преживяванията ми са визуални и използвам Instagram за това, изглежда че тази платформа е съвременния дневник.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Връщането ми от Холандия в България беше ключов момент в живота ми. Имаше още няколко основни избора, които ми се наложи да направя и които определиха живота ми такъв, какъвто е сега. Взимам важните решенията много бавно, защото гледам всички аспекти в желанието си да елиминирам възможните проблеми. Интересно ми е да наблюдавам как даден избор ще промени бъдещето. Решението ми да работя в България ми даде възможности, които не бих имала другаде. Страната ни се развива много бързо, има голям потенциал и който иска да бъде част от този процес и негов двигател трябва да работи тук.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Същата.

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Хората непрестанно търсят определение за него, изписано е толкова много. Да си щастлив може да се окаже голям проблем, но когато те налегне голяма неприятност, веднага оценяваш малките неща. Щастието е да мога да оценя момента.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Винаги ми се струва неуместно да давам определение за себе си. Делата ни говорят най-добре за нас. Аз съм целенасочена, както и много активна интелектуално и физически.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Използвам Instagram, за да се информирам заприятелите си и професионално. Следвам много фотографи, артисти, галерии, музеи, медии.

Ако следваме твърде много профили рискуваме да се удавим в море от информация. Наскоро премахнах много такива, защото не ми дават нищо, освен пълнеж на фийда и не мога да стигна до интересните неща.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Да съм по-смела, да владея няколко бойни изкуства, да скачам с парашут. За последното мисля, че нямам никакъв шанс.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Единствено към децата ни. Всяка друга любов е подложена на много изпитания и условности. И така трябва да бъде, ние сме личности и трябва да имаме изисквания към себе си, които да се спазват и от останалите.

За какво използвате парите си?

Парите са възнаграждение за усилията ни и средство за удоволствия. Приятно ми е, когато имам и от двете.

С какво са свързани страховете ви?

Семейството и обществото ни вменяват много страхове. Страхът не е движеща сила и се опитвам да не му се поддавам. Като родител най-големите ми страхове са свързани с детето ми.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Ставам рано, защото ми е приятно да видя как се буди светът. И после започва денят с всичките му изненади.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР