Кейптаун - омая и вино, ветрове и вълни

Ако някой очаква общоприетите класически гледки от Черния континент, ще остане разочарован. Кейптаун е космополитен, добре уреден, съчетаващ различни култури и кипящ от живот и енергия град. Силният вятър, идващ от океана, носи волно усещане за свобода, непринуденост и приключения

Райна Стоймирова 23 May 2019

Снимка: Райна Стоймирова

Световноизвестния си силует градът дължи на Тейбъл маунтин, 4-километрово плато със стръмни склонове, което е част от обширна планинска варовикова формация с възраст над 300 милиона години. От двете страни на масива, като стражи, се извисяват още два върха, символи на Кейптаун – емблематичните Дяволски връх, често обвит в облаци, и Лъвската глава. Ентусиастите биха могли да превземат Тейбъл маунтин по 4 туристически маршрута, а който предпочита да спести време и сили, ползва кабинков лифт. Веднъж озовал се нависоко, занемяваш от мащаба, размаха и смайващата красота на Майката природа. Пикник в комбинация с вино и приятна компания е задължително преживяване.

Да усетиш енергията на града

Със силно европейско влияние, дължащо се на холандското и британското присъствие, Кейптаун впечатлява с бохемски дух и разнообразие от архитектурни стилове. Чудесен старт на вечерта е разходката по Лонг стрийт, оживена централна улица в историческото сърце на града с ярко оцветени викториански сгради с красиви романтични балкони, гъмжаща от ресторанти, барове, галерии и магазини. Тук до късно може да се вечеря, да се слуша музика, да се танцува лудо.

Клууф стрийт също е предпочитана, животът кипи неуморно и вариантите за забавления са много.

Прочуто място за социални контакти, развлечения, почивка и качествено прекарване на времето е комплексът Виктория и Алфред, изграден на мястото на историческото пристанище. Обновен и превърнат в туристическа атракция, той е кръстен на принц Алфред, който започва строителството му през 1860 г., и на майка му, кралица Виктория. Това е място, където денят може да бъде запълнен с пазаруване в пъстри бутици и магазини за ръчно изработени изделия, да се посети аквариумът, музей, театър, някой от многобройните ресторанти и кафета или да се наеме лодка до близкия остров Робен, където Нелсън Мандела е бил заточен в продължение на 27 г.

Съвсем наблизо се издига внушителният, открит през 2017 г. музей за съвременно изкуство Zeitz-Mocaa. Най-новата перла в артистичния живот на града, той е на път да се превърне във водещ световен център за изкуство. Разположен е в преобразуван силоз за зърно от 1920 г. и конструкцията му прилича на хибрид между внушителна катедрала и извънземен скелет. На 9 етажа са разположени многобройни зали, представящи съвременни африкански автори – сериозна заявка за издигане репутацията на Кейптаун на световната артистична сцена. След зареждащата доза изкуство е ред на заслужена почивка на покрива на сградата, където през огромните витрини на модерен ресторант отново се разкриват гледки към града, този път в компанията на добра храна.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР