Торта Паскуалина

Типична италианска рецепта с вкус на празник

Диана Шингарова 30 май 2019

Снимка: Диана Шингарова

Представям ви една типична италианска рецепта с вкус на празник. Прекрасното домашно приготвено тесто е с възхитителна плънка от класически пролетни съставки, отлежали сирена и много яйца.

Необходими продукти: За тестото: 2 чаши бяло брашно, ½ чаша зехтин, 1 ч.л. сол, вода (около 1 чаша) За плънката: 2 големи връзки спанак, 40 г масло, 1 глава лук, ситно нарязана, 2 яйца, ½ чаша пармезан, ситно настърган, 1 опаковка рикота, 1 ч.л. сушен риган, прясно смлян черен пипер на вкус. За рецептата ще ви трябват още 5 яйца, които ще добавите накрая, за да направят ястието празник за очите.

Начин на приготвяне: Направете меко тесто, омесете добре, увийте в стреч фолио и приберете в хладилника за 30 минути. Измийте, почистете и нарежете спанака. Подсушете го колкото е възможно. Задушете ситно нарязаната глава лук в масло, добавете спанака. Гответе, докато влагата му излезе напълно. Оставете да се охлади. Добавете двете разбъркани яйца, пармезана, рикотата, ригана, щипка сол и черен пипер. Разточете тестото с дебелина 3 мм. Използвайте тавичка, чието дъно може да се отстрани, така по-лесно ще извадите готовия пай.

Намаслете формата добре, нека тестото облече изцяло дъното и стените на формата за печене. Разпределете плънката равномерно. Оформете с опакото на лъжица 5 гнезда, във всяко от тях чукнете по едно яйце. Разточете още едно кръгло парче тесто за капак на пая и завийте краищата, за да оформите красив външен вид на печивото. Намажете горната кора добре със зехтин. Продупчете с остър нож в средата, за да не се надува, и печетe на 180°C точно 1 час. Охладете добре, преди да разрежете пая.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР