Баухаус върху тялото

eva.bg 13 May 2019

Колекцията пролет/лято’19 на Тея Трошанова включва рокли, ризи и панталони, вдъхновени от школата по изкуствата Баухаус. Баухаус трансформира градската среда и дизайна през първата половина на 20. век, поставяйки в центъра функцията на сградите и предметите. Тази година се навръшват 100 г. от създаването на школата, отбелязвани по цял свят (у нас с документалната пътуваща изложба "Баухаус Имагиниста", която може да бъде видяна до края на май в Гьоте институт, и градски обиколки във Варна, Пловдив, София и Русе, също организирани от Гьоте институт).

„С колекцията изразявам почит към хората, които преди 100 години създадоха основата на модерното мислене в архитектурата и дизайна и им благодаря за вдъхновението. Дори след век принципите, композициите, цветовете на Баухаус са съвършени и точно толкова съвременни, колкото и тогава. Претворени в облекла с чиста конструкция и графична декоративност, те продължават да живеят и могат да бъдат с вас всеки ден”, казва Тея Трошанова. Заради архитектурното си образование тя има и лична емоция към Баухаус. Нейният учител проф. Дамянов е завършил школата.

Конструкцията на дрехите в колекцията логично е подчинена на функцията. В основата е квадратът и наставянето му. Ризите са само с един шев, всички останали извивки и елементи са постигнати с нагъване на плата. Колекцията е наречена „Квадрат на квадрат” не само заради конструктивните решения, а и заради ръчното десениране, напомнящо цветните квадрати на Мондриан и абстрактните композиции на Кандински. Работено е с естествени материали, включително копринен жоржет, които превръщат облеклата в истински обект на желанието.

Как принципите на Баухаус са реализирани в модерно градско облекло, излъчващо настроение и екстравагантна елегантност, може да видите до 29 май в TeyaDesign Студио в София.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР