Милано - сезонът започна

Харесвам Милано. Като разпределителна гара в сърцето на Европа, това е градът, в който намирам време да остана между зимните и летните ми ваканции в най-любимата ми страна за пътешествия – Италия. Това е град на бъдещето, бърз мегаполис, където творчеството е бизнес, да изглеждаш добре е задължително, а „аперитиво“ след работа е форма на изкуство

Любомир Василев 07 May 2019

Снимка: Instagram

Дълго време скрит зад репутацията на индустриална столица на Италия, днес градът се радва на завиден културен и гастрономичен интерес. За последните пет години ръстът на туристите, които остават за повече от един ден, е нараснал с над 30 процента. Освен шопинга, човек може да прекара повече от седмица, обикаляйки новите ресторанти в града, без да му дотегне.

„Кучина повера“ може да е кухнята на юга, но миланската кухня е продукт на богатата градска култура. Нека да не забравяме, че това е градът с най-много мишлензвездни ресторанти в Италия.

„Контрасте“ е именно един от тях и е любим и на шеф Масимо Ботура, собственик на „Остерия Франческана“ – ресторант номер едно в света в момента. Концепцията на ресторанта се основава на последователност от контрасти и хармонии. Разнопосочните вкусове са умело събрани, превръщайки всяко ястие в игра. Младият готвач Матиас Пердомо, с латинския си чар и склонността да не се взема много на сериозно, получи звезда Мишлен миналата година.

Само на няколко крачки се намира друг мой любим ресторант – „Карло е Камила ин Сегерия“. Тук мишлензвездният готвач Карло Крачо и артдиректорът Таня Солци обединяват усилията си, за да поднесат уникално преживяване. Разположен е в стара дъскорезница, наследена от Солци, тухлените стени и суровият цимент му придават индустриален вид, но кулинарната презентация е величествена и прецизна. Богатите полилеи над двете дълги кръстосани маси, приборите за хранене на Ричард Джинори, столовете Капелини и декорациите от личната колекция на Солци на Рон Арад и Рос Лавгроув анимират пространството. Храната е от най-висок клас без излишни претенции. Това е място, което си заслужава, и идвам тук винаги, когато имам възможност.

Друг ресторант, в който почти винаги се отбивам, е „Да Джакомо“. Той се намира в центъра на малкия гастрономичен рай Виа Сотокорно и изпъква с пастелнозелените си тонове, които му придават класическа изискана атмосфера. Менюто е истински триумф от пресни морски деликатеси, приготвени по различни италиански рецепти. Тук винаги поръчвам спагети вонголе, продължавам с избора на прясна риба, приготвена по традиционна сицилианска рецепта с домати, каперси и маслини, и завършвам с неустоимата количка с над 15 вида десерти.

„Ал Мерканте“ е нов ресторант, отворен само от няколко месеца. Всъщност това е много добър стар ресторант, сменил мястото си, а с новата си локация само на 150 м от Дуомо е много удобен. Рецептите тук са прости, с уважение към характера на продуктите и на автентичния вкус, с реплики на вечните класики от миланската и средиземноморската кухня.

„Потафиори“ е бистро, направено от цветя, музика и любов към хората.    Бившият магазин за цветя е изпълнен с жълти, розови и зелени живи растения, които създават перфектен контраст с индустриалния сив под и стените. Атмосферата се допълва от шведския порцелан и столовете на Джо Понти. Страстта на собственичката към хубавата храна и дизайна се усеща навсякъде. Тук ни посреща енергия, която само музиката, цветята и добрата храна могат да създадат.

Spaghetti Kitchen препоръчва/
Contraste 
Carlo e Camilla in Segheria
Da Giacomo
Al Mercante
Potafiori
Langosteria
Ceresio 7

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР