Златната гривна на босоногата кралица

Двама президенти – Петър Стоянов и Георги Първанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на спорта Красен Кралев и много известни спортисти бяха сред публиката на премиерата на „Босоногата кралица“ – биографичната книга за Йорданка Благоева от Юлия Пискулийска

Адриана Попова 22 April 2019

Благодаря ти, че ме посочи като своя наследница, каза Стефка Костадинова, настоящата световна рекордьорка на висок скок, обръщайки се към Йорданка Благоева, която носи първия световен рекорд на България в леката атлетика със своя 194-сантиметров скок през 1972 година.

Раменете на Йорданка Благоева не са станали по-малко изпънати, нито пък осанката й е по-малко шампионска, независимо че преди 2 години тя отпразнува своя 70-и рожден ден. Приятелите й казват, че науми ли си нещо, тя не се спира, докато не го види осъществено, а сега голямата ни спортистка си е наумила, че е добре в София да се събере световният скачачески елит. Дори и ние, ветераните, ще се пробваме на 50-сантиметрова летва, пошегува се тя на премиерата на книгата. Да участва в състезание, след като слага край на спортната си кариера на 33 години, за Благоева не е прецедент – в края на 80-те тя става световна рекордьорка във високия скок за ветерани на първенство в САЩ.

Защо я наричат босоногата кралица ли? Определението е на легендарния треньор по лека атлетика Александър Ченгер заради навика й да скача през летвата с един бос крак, тъй като за него нямало подходяща спортна обувка.

10 факта за Йорданка Благоева

Висока жена, чието тяло не е изгубило спортната си стегнатост, а лицето – широката си усмивка, голямата шампионка Йорданка Благоева има поводи за радост. До себе си има мъж, когото обича, и две пораснали деца, които са й подарили петима внуци. А наскоро излезе и книга за нея – „Босоногата кралица“, богато илюстрирана със снимки от спортните й постижения и семейния албум и с бонус диск с документалния филм „Отвъд скока“ на режисьорката Валентина Фиданова-Коларова. Данчето е от онази желязна човешка порода, която не се оплаква, не се отказва, не се страхува да гледа в бъдещето. Нарича мечтите си цели и... По-добре не заставайте на пътя на целите й, свързани с някоя от многобройните й благотворителни каузи или идеи за развитието на спорта.

- Йорданка Благоева прави първия световен рекорд в леката атлетика за България. През 1972 година в Загреб застопорява летвата на 194 сантиметра. Получава златна гривна като подарък.

- Пропуска абитуриентския си бал заради състезание. Тогава живее в Михайловград, днешна Монтана, а международният турнир е в София и тя избира да скача, вместо да танцува. След състезанието, на което става първа, хваща влака в 11,30 вечерта и на сутринта в 5,30 е при абитуриентската си рокля и обувките. Малко сълзи и продължава напред.

- Синът й Благой се ражда малко... нелегално, въпреки че е от законния й брак със Свилен. Йорданка Благоева забременява въпреки забраната от ръководството на леката атлетика, което не иска голямата спортистка да се откъсва от тренировките точно преди Олимпиадата в Мюнхен. Крие бременността си до петия месец. След като си признава, я очакват скандали и... намаляване на заплатата наполовина. За нея обаче е по-важното да има деца. Благой се ражда през 1970 г. с тегло 5,400 кг. Раждането е нормално. След сина много иска да има дъщеря. Докато е бременна с Илиана, получава писмо от почитател. Пише й, че е престъпление да ражда второ дете, вместо да се отдаде изцяло на спорта. От сина си Благой Данчето има три внучета, още две – от Илиана.

- Докато кърми дъщеря си, се записва на уроци по английски език. Предстои й Олимпиадата в Монреал и Данчето не иска да гледа с неразбиращи очи, когато й говорят.

- Единственият път, когато я хваща страх да излезе на състезание по спортни гащета, е в Тбилиси. Залата е пълна само с мустакати мъже, а Йорданка получава предупреждение, че нейни почитатели искат да я крадат. Забраняват й да излиза от хотела.

- На 33 години се отказва от големия спорт. 25 години посвещава на Федерацията по спортна аеробика, като поставя началото на златна серия за България в този спорт.

- Дядо й по майчина линия е шивач. Наследствено, Йорданка Благоева има отношение към облеклото и аксесоарите. На премиерата на книгата „Босоногата кралица“ тя беше естественият цветен акцент в залата на Музея на спорта с яркочервено сако с изящни японски мотиви.

- Обича да рисува и да се занимава с градината си във вилата в Плана с изглед за милиони към яз. Искър, Рила, Витоша, Стара планина и Средна гора, в която живее през последните години.

- Любимият й певец е Ленард Коен. Обича да го слуша с Валентин Гетов, голямата й любов, с когото живее от 1987 г. Вальо също е бивш състезател по висок скок. Ленард Коен се слуша най-добре с чаша вино в ръка и върху люлеещ се стол.

- Родена е в монтанското село Горно Церовене и като малка много обича да ходи боса. Този навик се прехвърля и в спорта – Йорданка Благоева е прочута с навика си да скача с един бос крак. Баща й е от богато семейство, родителите му дълго не могат да му простят, че е взел за жена бедно момиче, макар и от най-образованата фамилия в селото.

Материалът е базиран на книгата „Босоногата кралица“ с автор Юлия Пискулийска, ИК „Тангра ТанНакРа“

1 КОМЕНТАР
1
Нона
24 April 2019, 01:18

Браво, че е родила децата си! Децата са по-важни от всяка кариера и амбиция.

ТВОЯТ КОМЕНТАР