В нейните ръце

Една от най-очакваните фотографски изложби у нас тази година - Вивиан Майер, дами и госопда!

10 April 2019

Автопортрет © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Снимка: Вивиан Майер

След Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло, над 100 цветни и черно бели фотографии на една от най-забележителните жени в световната фотография - Вивиан Майер, ще бъдат показани за първи път и в София с изложбата “В нейните ръце”. Изложбата ще се състои между 23 април и 2 юни в Софийска градска художествена галерия.

Творчеството на Вивиан Майер е открито случайно през 2007 г. и бързо се превръща в сензация. През 2015 г. документалният филм “Да откриеш Вивиан Майер”, посветен на живота и работата й като фотограф, печели номинация за “Оскар”.

Тя е смятана за един от най-емблематичните автори на street фотографията, но творчеството й е открито в последния възможен момент.

В края на 2007 г. Джон Малуф, агент на недвижими имоти, купува няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те. Пред очите му се разкрили забележителни кадри: всевъзможни градски сюжети и истински истории от живота в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те. Aрхивирайки ги, с всеки нов кадър се убеждавал, че е попаднал на “нещо голямо”. И все повече се питал коя е тази тайнствена и талантлива жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на следа, намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер. Феминист, кинокритик, човек с мнение. В спомените на семействата, с които е живяла, тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си.

Внушителното творчество на Вивиан Майер включва истинска съкровищница от над 120 000 негатива и филми. В снимките й присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

“В нейните ръце” е част от платформата за представяне на световнопризнати фотографи в България - “Майстори на фотографията”, зад която стои фондация МУСИЗ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР