Филмовият фестивал „Master of Art” : Истории за страстта

Филми за изкуството и за душата!

Ирина Иванова 05 April 2019

Фрида Кало и Диего Ривера

Четвъртото издание на фестивала за документално кино, посветено на велики личности и събития от света на изкуството, „Master of Art” продължава до 25 април и включва над 70 творби. Всичко за програмата на фестивала – тук.

Филмите за живота на гениите и техните шедьоври, за музите, които ги вдъхновяват, за творческата им съдба и сблъсъците им с властта са в основата на фестивала „Master of Art”, но далеч не изчерпват програмата му. Освен тях, както всяка година, така и тази ще можем да видим и творби, разказващи за определени процеси в изкуството, за отделни школи и направления, за забележителни явления. Силно се надяваме, че училищата по изкуствата, пък и не само, ще проявят инициатива и ще организират посещения на някои прожекции за своите ученици, защото всички филми на този фестивал, без изключение, освен с чисто художествена, са и с висока образователна стойност. ЕVA ви представя някои от най-интересните заглавия.

„Рокендрол” (2019), България, реж. Борислав Колев

Прекрасен филмов разказ за култовите български банди от 80-те „Нова генерация”, „Ревю”, „Ахат”, „Контрол”, с чиято музика всички ние, децата на 70-те и 80-те в България свързваме залеза на комунистическия режим, свободата, бунтът на младостта и в крайна сметка – най-ярката и може би единствена истинска контракултура у нас. Много архивни кадри и интервюта с музикантите ни връщат в онези незабравими години, но успоредно с това виждаме в какво се превръщат мечтите.

„Азбуката на Грийнауей” (2017), Холандия, реж. Саския Бодеке

 Питър Грийнауей e необикновен режисьор, чийто филми все още са предизвикателство дори за киноманите, но пък колко красиво и изпълнено със загадки е това предизвикателство! Който е гледал филмите на режисьора „Записки под възглавката” по едноименния роман от X век на Сей Шонагон, „Книгите на Просперо” по мотиви от „Бурята” на Шекспир, „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник” и забележителния „Бебето от Макон”, със сигурност няма да пропусне този филм, посветен на големия британски творец. Само предупреждаваме: не разчитайте, че „Азбуката на Грийнауей” ще ви помогне по-лесно да се придвижите през лабиринта на творчеството му. Може и да ви обърка още повече и... какво по-прекрасно от това!

 „Очите на Орсън Уелс” (2018), Великобритания, реж. Марк Казънс

 Пълнометражен документален филм, посветен на гениалния режисьор Орсън Уелс, създал един от вечните шедьоври на киното – „Гражданинът Кейн”. Марк Казънс получава достъп до богатия личен архив на Уелс и ни дава възможност да разберем защо дори и години след смъртта си гениите имат какво да ни кажат за нас самите и за света, в който живеем. Продуцент е Майкъл Мур, а филмът е представян на някои от най-големите световни фестивали като Кан и Карлови Вари.

 „Пъстър живот – Василий Кандински” (2015), Франция, реж. Карлос Франклин

 Кандински, наричан още „бащата на абстракционизма”, рисува творбата си „Пъстър живот” през 1907 г. и изследователите откриват дори още в тази ранна творба първите опити на големия художник в областта на абстрактното изкуство. Всичко, което се случва по-нататък в творчеството на Кандински може да бъде обобщено с една-единствена дума: революция.

 „Фрида Кало – Диего Ривера: Поглъщаща страст” (2017), Франция, реж. Катрин Авентюрие

Една от най-прочутите любовни истории на XX век – тази между мексиканските художници Фрида Кало и Диего Ривера! Никога няма да ни омръзне да слушаме тази жестока приказка за страстта и болката, слели се в едно, нали?

„Да сънуваш Мураками” (2018), Дания, реж. Нитеш Аджаан

Магическите светове на японския маестро на думите и образите, изтъкани от думи, писателят Харуки Мураками („Норвежка гора”, „Спутник, любов моя!”) оживяват за нас през очите на неговата датска преводачка Мет Холм. Завладяваща творба за всички, влюбени в творчеството на Мураками.

И още много, много заглавия - тук.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР