По пътя

Елка Влаховска 01 April 2019

Мон Сен Мишел

Снимка: туристически пресофиси

Когато в началото на миналия век братята французи Едуар и Андре Мишлен започват да представят заведения в гид, който ще подтикне хората да пътуват, никой не очаква, че тази селекция ще наложи златен стандарт в ресторантьорството. Още по-малко, че трендът да обикаляш с автомобил малките градчета и села в търсене на автентична храна и кулинарни приключения ще се превърне в своеобразен модел за елитен туризъм. През 2019 г. това вече е еталон за добро прекарване на свободното време, а Франция има с какво да ни изненада. Предлагаме ви  места, до които може да стигнете с автомобил. Те са встрани от големия туристически поток и именно затова крият особено очарование.

Мон Сен Мишел

Приливният остров и абатството, издигащо се сякаш от водите на океана, е едно от чудесата на Европа, обявено за паметник на културата от ЮНЕСКО. Заслужава да се посети не само защото е много инстаграмско място за снимка, но и защото е вдъхновило архитектурата на Минас Тирит (столицата на Гондорската държава) във филма „Властелинът на пръстените“. За луксозно отсядане в региона се препоръчва Grand Hotel Barriere в град Динар (на около час път с автомобил западно от Мон Сен Мишел). Хотелът е част от Leading Hotels of the World, а в ресторанта поднасят ястия с току-що уловени стриди, омари и риби, с които се слави регионът на Нормандия.

Рокамадур

Построен върху скалите на каньона, обграждащ река Алзу, Рокамадур носи името „Вертикалния град“. Известен е със замъка крепост от ХІV в. и с многобройните си манастири и параклиси, част от поклонническия път Камино де Сантяго. Ако изкачите точно 233 стъпала, ще се озовете в параклиса Нотр Дам, където е изложена за поклонение Черната дева, изключително интересна скулптура на Дева Мария от черно дърво. Рокамадур е обаче особено привлекателен с друго – във фермите в околността, все още изцяло на ръка по столетни рецепти се прави козето сирене Рокамадур, известно по цял свят като „кадифеното сирене“. То е със защитен географски произход, ухае силно и ако искате да си отнесете у дома, трябва да помолите да го вакуумират добре. Фермерски сирена от цяла Франция пък може да бъдат опитани на ежегодния пролетен фест на сирената в града.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР