Стилът на... Клаудия Шифър

Александрина Петрова 10 April 2021

Снимка: instagram

След като бива открита на 17-годишна възраст в дискотека в Дюселдорф, модната кариера на Клаудия Шифър тръгва стремително нагоре, докато статусът „супермодел“ не става неизменна част от личността й. Казват, че приликата й с Бриджит Бардо е поразителна, но Клаудия успява да остави своя отпечатък в модата като оригинал, а не като подобие.

Русокосата красавица със загадъчен поглед става любимка на Карл Лагерфелд и именно маестрото е „виновникът“ за дебюта й на подиума. Той я убеждава да дефилира за couture ревюто на Chanel през 1990 г. А след това, както се казва, всичко е история: с повече от 400 корици, безброй кампании, днес името на Клаудия Шифър е легенда в света на модата. Да бъде в него е нейно призвание, затова несъмнено тя има отличителен и вдъхновяващ стил.

Не се страхува да изразява себе си и това е нещото, което винаги я е карало да работи с лекота: „Когато снимам фотосесия, изобщо не се срамувам от нищо. Независимо дали имам дрехи, или не. Заставам пред обектива и се чувствам секси. Затова и снимките стават страхотни“, споделя тя.

50-годишният модел има слабост към естетиката на 70-те. Това десетилетие винаги я е привличало, затова тя често се обръща към него. Може би главната причина за това е смелостта на тази ера. Защото самата Клаудия е смела в стила си: „В началото на кариерата ми Карл Лагерфелд ми даде най-ценния съвет – да бъда само и единствено себе си, без да се тревожа за хората и каква искат те да съм. През цялата си кариера следвах само този съвет и се доверявах на инстинктите си“, разказва Шифър.

След около 30 години, в които Клаудия е имала привилегията да бъде обличана от най-добрите дизайнери и красивите им дрехи, тя наистина знае какво й отива. Затова тя избира дрехите си спрямо това, което стои добре на нея. Шифър обожава дънките с широки крачоли: „Толкова са удобни и практични! Можеш да ги комбинираш с почти всичко, да ги използваш за официална, но и за ежедневна визия“, твърди тя.

Клаудия също така много харесва бродираните блузи: „Създават ми невероятно усещане за 70-те“, казва тя. От tailored якетата, до каубойските ботуши – тези трендове на 70-те и 80-те според нея са вечни. „Въпреки всичко обаче, не харесвам любовта на тази ера към полиестера. Не е любимата ми материя“, споделя Клаудия.

Ако има нещо, което е „извън контрол" в стила й, това е страстта й към обувките: „Наистина дори нямам представа колко чифта обувки имам. Явно са прекалено много, щом дори не мога да дам ориентировъчна цифра“, казва тя. Любимият й модел обувки са „Cloudy Star“ от Aquazzura, които имат красиви бродерии. Освен това името на обувките отговаря на прякора на Клаудия като дете – Клауди.

По отношение на аксесоарите, моделът също не пести въображение. Шифър обича очила, пръстени, чанти в ярки цветове, както и всичко с монограма. „Никога не мога да имам прекалено много очила Gucci – те са задължителна част от стила ми“, категорична е тя.

Клаудия черпи вдъхновение и от различни артисти и форми на изкуството: „Обожавам Томас Струт, Андреас Гурски, но Анди Уорхол има специално място в сърцето ми. Като млад модел, живеещ в Маре, Париж, прекарвах изключително много време из галериите. Спомням си посещението си на изложба на Уорхол в център „Жорж Помпиду“. Тогава си обещах, че един ден ще имам някоя негова творба. Днес кабинета ми краси една от камуфлажните му картини“.

Вижте най-добрите визии на Клаудия Шифър в галерията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР