Готови, старт!

Ежегодното състезание по бягане за жени, организирано със съдействието на Bioderma, зад което стои достойна кауза...

eva.bg 11 April 2019

Бягането е едно от най-естествените движения за човека и то се отразява еднакво благотворно и на мъжете, и на жените.

Наред с борбата за всички други права, жените обаче е трябвало да се борят за правото си да бягат. Катрин Сиутзър е първата жена, която през 1967 г. бяга в Бостънския маратон, но, за да бъде допусната, се налага да се регистрира с мъжко име. 50 години по-късно тя бяга същия маратон, вече безпрепятствено. През 1997 г. е организирано първото женско бягане в Париж с 1.500 участнички. 20 години по-късно те вече наброяват 40.000.

Днес в България жените, които бягат в спортни състезания, са едва 30%, в сравнение с Европа, където те са 55%. На 22 юни 2019 г. в София ще се проведе първото бягане за жени в България - BIODERMA Women’s Run. Организатор на събитието е спортен клуб „Бегач“, който се впуска в това начинание с Bioderma и заедно ще поставят София на световната карта на столиците, подкрепящи инициативата за женско бягане. Целта на събитието е да промени тази статистика и да покаже, че бягането може да бъде забавно и е достъпно за всеки.

Основната дистанция на състезанието е 3 км и ще стартира от НДК. Трасето продължава през моста на влюбените с обиколка в Южен парк 2 зад музея „Земята и хората“. Организаторите са предвидили отделно класиране в категория „Мама и аз“, където майките ще имат възможност да се състезават отборно със своите деца на възраст до 12 години включително. Специално жури от модни експерти ще избере трите най-смели и екстравагантни участнички, които ще грабнат приза за най-оригинален костюм. Най-малките ентусиасти (от 4 до 12 години) ще могат да се включат в лекоатлетическа тренировка и детско бягане.

Победителката на дистанцията 3 км ще получи 2 самолетни билета до Париж, осигурени от Air France. Дамите, които спечелят първо място на дистанция 3 км и приза за най-оригинален костюм ще поучат продукти на Bioderma, достатъчни за цяла година, а подгласничките на второ и трето място – продукти на стойност 200 лв. Трите отборни победители в категория „Мама и аз“ също ще получат подаръци от Bioderma. Air France ще предостави ваучери за самолетни билети с отстъпка на всички участници в състезанието.

Регистрацията за участие става на сайта на събитието.

А ето и най-хубавото! 20% от средствата от такси за участие в бягането ще бъдат дарени за кампанията на Bioderma -  „Заедно сме в училище без граници“ - в полза на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Това ще даде шанс на децата, болни от рак, да продължат учебния процес по време на лечението си, ще им помогне в усвояването на учебния материал и в успешното представяне на изпитите за завършване на учебната година. Проектът ще обхване над 100 деца в училищна възраст, които се лекуват в клиниките по детска онкохематология.

Спортът е здраве! Готови ли сте за бягане?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР