Курмайо - ски между храненията

Италианската алпийска кухня сама по себе си е достатъчна причина да посетите Курмайо

Любомир Василев 23 March 2019

Скрито като добре пазена тайна в подножието на най-високия алпийски връх Монблан, Курмайо е очарователно калдъръмено градче с малки живописни улици, пълни с ресторанти и магазини. Все пак това е Италия и кулинарията и модата са издигнати в култ. А изключителната близост с Франция добавя специфичен щрих върху местната кухня.

Освен традиционната паста, тук може да се опита характерната за Алпите савойска кухня, основана на комфортното хранене с отлежало местно сирене Фонтана и пресни меса, което е абсолютно адекватно, ако си прекарал цял ден в планината.

Курмайо е любимо място за почивка на много италиански знаменитости, така че не се учудвайте като мен, когато видях как на съседната маса в местната пицария непринудено похапват Албано и Ромина Пауър, а гондолата към върха я делите с министър-председателя на Италия Джузепе Конте.

Храната се приема сериозно в Курмайо. Нали именно тя е в основата на всички постижения по пистите. Именно тук за пети пореден път се провежда и известният гурме ски уикенд, където Хестън Блументал кани други световни готвачи да напуснат кухните си за едно уникално гастрономично преживяване високо в планината, подсилено от усещането, че е достъпно само със сноумобили и лифтове. С това събитие Курмайо декларира сериозно амбицията си за алпийска гурме столица. Достойно за уважение е, че за качеството на храната в планината са положени точно толкова грижи, колкото и за добрите ресторанти в самото градче. Доскоро кулинарните изкушения по пистите високо в планината бяха достъпни само по обед, но с новата гондола от централния площад вече можем да вечеряме и с прекрасна гледка към светлините на градчето.

Ресторант Чиеко е с много добра храна и е добре познат на местните жители. И съвсем заслужено. Менюто е сложно, базирано предимно на тукашни продукти, и естествено, като повечето ресторанти в Италия, е управлявано от една фамилия. Пълнени равиоли с рустик рикота, вкусно традиционно рагу, което се допълва перфектно от глиганското с полента, са част от специалитетите.

Петит Монблан e красиво разположен в долната част на писта Зерота. Ще помиришете този ресторант още преди да сте го видели – заради гордо разположеното на терасата външно барбекю. Ресторантът се гордее с най-крехкото месо от сукалче в Алпите, но чудесната храна не свършва дотам. Тук ядох най-доброто Пене Арабиата. Семпли, но за сметка на това много вкусни ястия – какво повече може да иска гладен човек в планината?

Петит Роял е ресторант с една звезда Мишлен и заслуга за това има главният готвач Паоло Грифа. Разполага само с 24 места, така че резервацията е задължителна. Менюто залага на местните алпийски специалитети с продукти, доставени от фермите наоколо.
Ла Тераца е популярен ресторант с прекрасна атмосфера и много добра планинска кухня, включваща фондю и раклет. Семейното управление над 30 години е гаранция за качеството тук. Във всяко ястие се усещат опитът и страстта на собствениците. Виненият лист също е впечатляващ.

Пиер Алексис 1877 е описан от в. „Таймс“ като водещо гурме преживяване. Ресторантът се гордее, че е любимият на Хестън Блументал тук. Разположен точно в сърцето на селото, той е специализиран в традиционната кухня на долината Аоста, използвайки най-пресните сезонни продукти, а неговата трапезария е перфектна за изискана вечеря след цял ден в планината.

Курмайо е повече от ски курорт. Той е елегантна ваканционна дестинация, която добре знае, че за да задоволи елитната си клиентела, се изисква нещо повече от страхотно каране на ски. Ето защо се гордее с концентрация на най-добрите ресторанти в района и както местните обичат да казват: карането на ски е нещо, което правите между храненията, за да събудите апетита си.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Chiecco Ristorante
Petit Mont Blanc – +39 0165 869066
Petit Royal – +39 0165 831 611
La Terrazza
Pierre Alexis 1877

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР