Не питай за цената на мечтата!

Препостваме този текст с незабележими съкращения от фейсбук страницата Копитото/Kopitoto.

eva.bg 16 March 2019

 „Коронованите жени в Хималаите са в пъти по-малко, а изборите които те са направили са били в пъти по-трудни. Да си жена в един суров свят, какъвто е алпинизмът е начинание наистина граничещо с лудостта.  Първата коронована е испанката Едурне Пасабан, 45-годишна. Тя сваля от престола корейката О Еун-Сун, за която едно от изкачванията се оказва досто спорно. Объркан разказ на нея и шерпите, с които се е качила, липса на снимки, разкази на други алпинисти, твърдящи, че знамето е било забито доста по-ниско - всичко това кара седемчленната комисия да се съмнява дали О Еун-Сун е стигнала до същинския връх на Канджензьонга. С много сълзи и разочарования тя предава мечтаната корона в ръцете на Едурне.  Когато питат испанката кой връх ти е най-на сърце, тя отговаря К2 - върхът който почти отнема живота й. Забавя се много с изкачването му и в 17ч. развява знамето (прието е ако до 13ч. не си на върха, се обръщаш и слизаш). Тръгвайки обратно тя остава напълно сама, без челник и по тъмно. Намира захвърлено от някой друг въже и се опитва да открие пътя. Когато момчетата се връщат да я търсят, я намират в безсъзнание. След драматично смъкване, тя изгубва няколко пръста на единия си крак. "Защо се връщаш в планината, след като там едва не си изгубила живота си?" – питат я. Едурне Пасабан отговаря: "Трудно ми е да кажа, хората непрекъснато ме питат защо рискувам живота си. На слизане от К2 изгубих пръстите си и хората просто не могат да разберат защо поемам този риск отново. Но там има особена магия. Чувствам се толкова свободна във високата планина. Идвам от обикновено испанско семейство с традиции, родителите ми ме отгледаха по най-добрия начин. Баща ми беше инженер и аз учих за инженер с идеята да започна работа при него. Имах усещането, че целият ми живот е предначертан. И тогава започнах да катеря и ходя по експедиции, дойде и усещането за свобода, никой не ме контролираше, правех нещо, което аз исках да правя, а не това което се очакваше от мен".

В един момент Едурне изпада в дълбока депресия. Всички около нея имат семейства и деца и тя отново е напълно объркана между "трябва" и "искам". Пропуска един сезон, но взема решение, че е щастлива в планината и повече не се завръща в тази бездна на колебания.

През 2010 г. Едурне Пазабан става първата жена, коронясана с хималайската корона, което означава, че е успяла да изкачи всички осемхилядници в рамките на 9 години. Всички, с изключение на Еверест, изкачва без кислород. И ето че сега Едурне Пазабан успя да сбъдне другата си мечта - да стане майка. След три спонтанни аборта и скептчни коментари от страна на лекарите Едурне не се отказва и на 43-годишна възраст поема в ръце първородното си дете."

Оригиналният текст вижте тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР