Истанбул - 8 горещи места

В града на котките, чайките и джамиите, там, където Изтокът среща Запада, сякаш компресирано се усеща пулсът на всичко случващо се на планетата

Любомир Василев 13 March 2019

Хаотичен и пълен с парадокси, Истанбул има толкова истории за разказване, колкото са и клишетата, създадени за него. Света София, Синята джамия и дворецът Топкапъ ще бъдат вечно красиви, но това, което ме кара да се връщам в мегаполиса с много лица, е темпото, с което се развива. В града на котките, чайките и джамиите, там, където Изтокът среща Запада, сякаш компресирано се усеща пулсът на всичко случващо се на планетата.

Отърсвайки се от тежката туристическа криза през последните няколко години и с откриването на най-голямото летище в света, градът дава своята категорична заявка да възвърне реномето си на желана дестинация.

Близката за нашия вкус местна кухня е третата по разнообразие след китайската и френската, като постоянно се развива и обновява, без да губи корените си, което прави честите разходки дотук съвсем оправдани. Последните няколко пъти отсядам в хотел Сохо Хаус, собственост на едноименната лондонска група, където усещането ми за ексклузивност и приятно прекарване никога не е било подвеждано. Сам по себе си дестинация, той е разположен в Палацо Корпи, построен през 1873 г. от генуезки търговец на мрамор, и е една от забележителностите на града. Отсядането в хотела ви дава привилегията да бъдете гост на частния клуб, където можете да се смесите с едни от най-интересните хора в града.

1. Именно в хотел Сохо Хаус се намира ресторантът Чеконис, който може би познавате от лондонския квартал Мейфеър, и е място, задължително за любителите на италианската кухня в града.

2. Улус 29 е ресторант, в който винаги се чувствам добре и затова го посещавам често. Освен прекрасната гледка към Босфора, тук се намира и един от най-модерните нощни клубове в града. Заедно с интернационалната кухня в Улус 29 може да се опита и местна турска на много добро ниво.

3. Микла предлага иновативна кухня с една от най-добрите гледки в света и е в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света. След завръщането си от САЩ главният готвач Мехмет Гюрс става един от водещите в Истанбул и е основен виновник за облика на всичко, което се случва на кулинарната сцена в града. Той е шампион в така наречената нова анадолска кухня, умело съчетаваща традиционни и „благородни“ продукти с нови и древни техники. Неговото меню включва всичко: от анадолско сирене до октопод от Егейско море, скариди от Искендерун и бавно изпечено яйце на 65 градуса.

4. Феникс е друг клуб-ресторант, в който идвам често. Архитектурата е смесица от колониален и модерен стил, но усещането е напълно съвременно. Седемметровата снимка от Кения на фотографа Питър Биърд прави атмосферата уникална. В петък и събота след полунощ ресторантът се превръща в клуб. Патицата по пекински е превъзходна.

5. Спаго – намиращият се в хотел Сейнт Риджис в квартал Нишанташъ ресторант в момента е горещото място в града. Той носи подписа на иконичния шеф Волфганг Пък, познат с любовта си еклектично да композира ястия, съчетаващи американски, италиански и азиатски влияния. Негова запазена марка е философията „from farm to table“, което гарантира произхода и качеството на продуктите.

6. Нуср-Eт Стек Хаус – зашеметяващ е успехът на турския готвач Нусрет Гьокче. Може би сте го засичали в социалните мрежи с неговата запазена марка – начинът, по който театрално соли пържолата, откъдето идва и прякорът му Salt Bae. От транжор на месо сега той е собственик на успешна верига ресторанти в целия свят, като последният, който откри, е непосредствено до Музея за модерно изкуство МоМА в Ню Йорк. Станал любимец на звезди като Лео ди Каприо и Бруно Марс, Нусрет Гьокче разбира не само от хубаво месо и сол, но и от реклама и мениджмънт. Баклавата с дондурма (сладолед) е абсолютно задължителна.

7. Сънсет Грил енд Бар е един от задължителните ресторанти в Истанбул. С прекрасна гледка към Босфора и азиатския бряг, в началото той е известен като мястото с най-добрите меса в града. С времето ресторантът добавя автентични вкусове от турската кухня. А за да отговори на очакванията на многобройната си клиентела, в последната година собственикът кани и главния готвач на ресторант Нобу в Лондон Хироки Такемура, който запознава гостите с така наречената нова японска кухня.

8. Мюрвер е ресторант, който се настанява като траен участник на гастрономическата сцена в града. Консултант в кухнята тук е главният готвач на Микла Мехмет Гюрс, което само по себе си е гаранция за успех. Разположен на терасата на Novotel в Каракьой, ресторантът има прекрасна гледка към Топкапъ.

Кухнята му се откроява с различни техники на готвене на открит огън и опушване на месата. Турските пикантни суджуци и колбаси са емблематични, а месото на сваленото от живия огън бавно печено агнешко се отделя само с едно почукване и се сервира с печен пилаф, горчив компот и солено кисело мляко. За десерт - обгорен сутляш със сладолед и черни боровинки.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

1. Cecconi’s
2. Ulus 29
3. Mikla
4. Fenix
5. Spago
6. Nusr-Et steak house
7. Sunset Grill & Bar
8. Mürver

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР