София Филм Фест 2019 представя: „Ирина”

Фестивална премиера днес: „Ирина”, България, реж. Надежда Косева
09 март, кино "Люмиер Лидл", 16:00, 18:00

Ирина Иванова 09 March 2019

Един от най-новите български филми, обиколил с успех редица международни фестивали (Котбус, Варшава, „Златна роза”, Минск), днес има своята премиера пред софийската публика – в рамките на 23-ия Международен София Филм Фест. „Ирина” е пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева и актьорски – на Мартина Апостолова, която изпълнява главната роля.

Ирина е млада жена, която живее, заедно с мъжа си (Христо Ушев), бебето им и по-голямата си сестра (Касиел Ноа Ашер) в малка, стара къща извън града, разположена в непосредствена близост до голяма магистрала – шумно, мръсно и неприветливо място. Тя работи като сервитьорка в кръчма и осигурява вечеря на семейството си  със „спестената” от кръчмата храна. И мъжът, и сестра й са безработни и Ирина е и майка, и баща, и мъж, и жена, опитваща се да оцелее физически и, доколкото е възможно, морално като второто, разбира се, се оказва далеч по-голямото предизвикателство. Особено за маргинали като нея и хората около нея. Изпаднала в пълна безизходица в един момент, Ирина решава да предостави утробата си под наем като сурогатна майка. Мартина Апостолова е изключителна най-вече в това, че успява едновременно да бъде жена-момиче, мъж-момче и дете, но също така безплътна като светица, слязла от някоя икона, и дива като вечно гладна улична котка, готова всеки момент да скочи и да ти издере лицето.

Във филма участват и актьорите Ирини Жамбонас, Красимир Доков и Александър Косев, сценарият е дело на Надежда Косева, Светослав Овчаров и Боян Вулетич, а продуцент е Стефан Китанов.

„Ирина”, България, реж. Надежда Косева

09 март, кино "Люмиер Лидл", 16:00, 18:00

Останалите дати на прожекции на „Ирина” можете да видите тук.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР