Пачуърк от семейния албум

Персонажи от старите снимки изобразява в творбите си американската художничка Биза Бътлър, която „рисува“ с коприна и кадифе

Елка Влаховска 24 February 2019

Бихте ли се завили с подобно одеяло? Едва ли, но картините-пачуърк на Биза Бътлър наистина могат ви да развълнуват. Художничката експериментира с вибриращи цветове, характерни за африканската култура, чиито корени са в кръвта й. В интервю тя споделя как в детството си е обичала да сяда до своята баба и двете да разлистват семейния албум. Това е оставило особено жив спомен в съзнанието й заради „цветните“ истории, разказвани от възрастната жена.

Днес, когато започва свой нов проект, Бътлър винаги слага черно-бяла стара снимка пред себе си и оставя историята да се разгърне сама в изобилна палитра от цветове.

Обект на вдъхновение са също и съгражданите й в квартала Бруклин на Голямата ябълка, с които споделя всекидневния си живот. Бътлър завършва специалност Живопис в университета Хауърд и още оттогава започва да експериментира, „рисувайки“ с платове.

Увлечението й прераства в истинска страст, когато ражда дъщеричката си и иска да предпази детето от изкуствените токсични материи. „Рисува“ картини върху одеялата на малката, използвайки само естествени материали като коприна, памук и кадифе. Артистичният пачуърк е оценен от Claire Oliver Gallery, галерията, която сега представлява художничката, и Бътлър намира своето поле на изява. Продажбите на оригиналните творби са достатъчни, за да й осигурят добър доход.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР