11 архитектурни съкровища на Заха Хадид

Наистина си струва да се видят

eva.bg 06 April 2021

Heydar Aliyev център в Баку, Азербейджан

Заха Хадид почина преди около пет години, оставяйки ни съкровищница от архитектурни чудеса, които винаги ще бъдат обект на интерес и възхищение. Напусна ни на 65-годишна възраст, причината за смъртта й бе инфаркт. Рродена е в Багдад през 1950 г. През 1972 година тя се мести в Лондон, където учи архитектура, а в началото на 80-те основава и собствената си компания Zaha Hadid Architects, която стои зад едни от най-интересните сгради по цял свят, донесли световна слава на Заха Хадид.

Тя е първата жена, получила ежегодния престижен приз за архитектура, връчван от Кралския институт на британските архитекти. Нейно дело са проектите за емблематични сгради като The MAXXI (Националният музей на изкуствата от XXI век) в Рим, Serpentine Sackler Gallery и Центърът за водни спортове за Олимпиадата в Лондон през 2012 г., сградата на Операта в Гуанчжоу, Центърът за съвременни изкуства Розентал в Синсинати, културният център Heydar Aliyev в Баку.

Представяме ви една виртуална разходка сред 11 от тях – вижте галерията. Имайте ги предвид като забележителности, когато се намирате в някой от въпросните градове, защото наистина си струва да се видят.

 

 

1 КОМЕНТАР
1
Zaha Hadid
07 April 2021, 11:03

Погледнете си годината на раждане на Заха!!!!

ТВОЯТ КОМЕНТАР